Tanar si nefericit, la birou! Ce probleme au tinerii angajati

Luni, 06 Iunie 2011, ora 17:46
3746 citiri
Tanar si nefericit, la birou! Ce probleme au tinerii angajati

Angajamentul tinerilor din intreaga lume fata de companiile in care lucreaza a atins un nivel foarte scazut, principala lor preocupare in acest moment fiind echilibrul intre viata personala si cea profesionala (40% dintre tinerii intervievati), potrivit unui studiu Gfk. Printre motivele de ingrijorare mentionate de 32% dintre tineri in raport se numara “presiunea la locul de munca” si problemele de sanatate provocate de ea.

Studiul, realizat cu mai mult de 30.000 de angaja?i din 29 de tari, a aratat ca, la nivel global, doar 21% dintre cei cu varsta intre 18 si 29 de ani au un nivel foarte ridicat de angajament fata de organizatie, comparativ cu cei 31% din randul celor depeste 60 de ani.

Aceasta distanta de 10 puncte procentuale intre tinerii - care, la nivel global, sunt de obicei executanti - si cei care de multe ori se afla in pozitii superioare (seniori/ management) poate crea probleme reale pentru companiile din lume, pentru ca exista riscul diviziunilor la locul de munca ?i al resentimentului intre generatii si poate ingreuna eforturile de a recruta, retine si motiva un flux adecvat de tineri talentati, se arata in comunicatul Gfk.

Situatia in Romania, putin diferita fata de cea la nivel global

Studiul mai arata si faptul ca doar 12% din tinerii din Romania cu varste cuprinse intre 18-29 de ani au un nivel ridicat de angajament fata de organizatia in care lucreaza.

In Romania, impactul locului de munca asupra sanatatii ii preocupa mai mult pe tinerii de 18-29 de ani (48%) decat pe cei cu varsta peste 50 de ani (31%).

Nivelul de stres este resimtit similar de cele doua categorii de angajati, iar echilibrul intre munca si viata personala este mai frecvent o problema perceputa de angajatii in varsta: 57% dintre cei care au peste 50 de ani au dificultati la acest capitol, fata de 46% dintre tinerii cu varsta intre 18 si 29 de ani.

Care sunt cele mai mari probleme pentru tanarul angajat roman?

Problemele tinerilor angajati romani nu vin neaparat de la mediul in care lucreaza, principala vina avand-o sistemul de educatie care nu ofera o baza suficienta, este de parere Daniela Serban, Director de Recrutare Succes TGM.

In momentul in care se angajeaza, tinerii romani resimt o presiune, un nivel ridicat de stres si li se pare foarte greu de lucrat in anumite conditii. Mai mult decat atat, tinerii din Romania nu au notiunea de deadline si importanta lui.

“Ei ar trebui sa inteleaga ca un deadline inseamna pozitia firmei si ca progresul acelei firme depinde de acest deadline.” sustine aceasta.

Sanatatea nu pare sa fie o preocupare comuna printre tinerii din Romania, dupa opinia directorului de recrutare.

Problemele la locul de munca depind foarte mult de pregatirea tanarului si de locul in care acesta lucreaza, pentru ca daca acestea se afla in concordanta, problemele sunt relativ mici, este de parere Razvan Cirica, reprezentant Creare Resurse Umane.

Astfel, expertul restrange paleta de situatii in care locul de munca este problematic la varianta in care tinerii care sunt pregatiti intr-un domeniu incearca sa isi faca o cariera in alta directie. Aici apar probleme mai mari, in special de adaptare si de preluare a cunostintelor specifice.

Intrebat despre problemele tinerilor angajati in companiile din Romania, Horia Murgu, Presedinte Coaching Institute sustine ca lucrurile difera, in functie de tineri si de companii.

“Trebuie facuta o distinctie importanta intre companiile care au o cultura organizationala mai solida si mai reala, deci nu doar valori, misiuni scrise pe pereti ci subiecte lucrate in interiorul companiei” sustine acesta.

Tot sistemul de invatamant, scolile, facultatile si mastere pot fi considerate vinovate pentru incapacitatea tanarului angajat de a constientiza care sunt valorile sale sau ce isi doreste sa faca dupa ce iese de pe bancile scolii, adauga coach-ul.

Ce ii demotiveaza pe tinerii angajati?

Procentul mic de angajati tineri cu adevarat motivati la locul de munca este explicat de Razvan Cirica prin nesiguranta aferenta oricarui inceput. Acesta sugereaza si o modalitate prin care companiile pot sa “scape” de aceasta demotivare: o integrare mai adecvata in echipa de lucru.

Mai transant este directorul Succes TGM care afirma ca tinerii nu stiu ce cauta si accepta orice post oferit. Consecinta logica este lipsa de motivare pentru un job neinteresant. “Daca si-ar seta foarte bine valorile si ar sti exact ce cauta si pe ce domeniu i s-ar potrivi, ar fi mai motivati” a declarat aceasta, adaugand ca o consiliere vocationala si un ajutor din parte companiei ar putea fi extrem de util.

“Acesti angajati nu au setate valorile, nu stiu unde sa se duca, nu isi aleg joburi conform aptitudinilor lor sau caracterului lor, iar asta ii demotiveaza de la bun inceput si nici nu ii ajuta sa dea randament. Nici angajatorul si nici angajatul nu se simt confortabil si ambele instante irosesc timp pentru a se adapta” afirma reprezentantul Succes TGM.

O explicatie mai nuantata ofera Horia Murgu care sustine ca nu exista om nemotivat si ca problema apare atunci cand motivatiile angajatilor nu se sincronizeaza cu sistemele de motivare ale companiilor.

Acesta adauga ca un alt motiv cultura din Romania care este mai putin matura in acest sens.

Putini sunt cei care reusesc sa inteleaga ca pentru etapa in care se afla in companie, ca tineri, este normal sa se sincronizeze cu motivatiile companiei, daca acea companie este in stare sa le formuleze, declara coach-ul.

“Nu toate companiile sunt capabile insa sa formuleze valori, comportamente atitudini destul de precise, operationale, reale, de zi cu zi. In principiu, oamenii se refera la niste valori abstracte: onestitate, sinceritate si atunci tinerii sunt complet derutati pentru ca nu traiesc aceste valori in mod consistent”, sustine Murgu.

Cat de importante sunt pentru tineri programele de dezvoltare?

Reprezentantul Creare Resurse umane este de parere ca astfel de programe conteaza foarte mult pentru tineri pentru ca fara o investitie reciproca in valorile fiecarei instante poate aparea foarte usor demotivarea.

Un program de dezvoltare poate se amplifice potentialul candidatului la un asa nivel incat sa contribuie la schimbarea propriului traseu profesional. Iar asta s-ar putea sa nu fie intotdeauna in favoarea sponsorului, considera Horia Murgu.

Din pacate, tinerii nu isi dau seama ce inseamna un program de dezvoltare, potrivit Danielei Serban.

“Trainig-urile si cursurile nu capteaza interesul, mult mai interesant pentru tanar fiind planul de cariera. Daca este un plan de cariera ‘smart’, il tenteaza si va face treaba” a declarat aceasta pentru Bloombiz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tinerii angajati, # probleme la locul de munca, # job, # probleme, # angajati , #stiri Impact