Tarile emergente, vinovate pentru valul de scumpiri ?

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 10:16
1404 citiri
Tarile emergente, vinovate pentru valul de scumpiri ?

In timp ce economiile occidentale au ramas in urma, China, India si Brazilia apasa piciorul pe acceleratie, stabilind ritmul economiei globale si determinand preturile. Rezultatul: o tendinta generala de crestere a preturilor exact in cel mai greu moment pentru tarile bogate, ceea ce ar putea duce la o dezvoltare lenta si inflatii galopante.

AIE, Agentia Internationala pentru Energie a OCDE, o organizatie a tarilor bogate, este constienta de faptul ca aceste noi valuri de scumpiri ale petrolului au un impact semnificativ asupra celor mai dezvoltate tari.

Factura pe care cele 34 de tari ale OCDE au platit-o tarilor exportatoare a ajuns la aproape 800 miliarde euro. Acest lucru s-a resimtit puternic in PIB, iar daca aceasta crestere va continua, tarile OCDE se vor confrunta cu tot mai multe probleme financiare.

"Facturile privind importul de petrol devin o amenintare la adresa redresarii economice", avertizeaza dr. Fatih Birol, economist-sef la AIE, citat de Presseurop.eu.

Drept raspuns, OPEC, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, a respins, in ultima perioada, toate apelurile pentru cresterea productiei, mentinand astfel pretul ridicat.

Indicele preturilor alimentelor, realizat de FAO (Food and Agriculture Organization), a crescut cu 4,2% intr-o luna, din noiembrie si pana decembrie 2010, si este deja la un nivel mai ridicat decat in 2008, pe fondul cresterii substantiale a preturilor la grau, zahar si carne. Preturile la bumbac au atins si ele un nivel record.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#tari emergente, #scumpiri, #petrol, #cresterea preturilor , #stiri Impact