"Teroristii fiscali" isi apara aberatia

Joi, 04 Octombrie 2007, ora 09:08
929 citiri

In loc sa caute solutii, oficialii incearca sa-si gaseasca scuze pentru majorarea amenzilor fara a-i informa pe contribuabili.

Solutia este anularea ordonantei.

Singura masura pentru amanarea termenului de aplicare a amenzii este anularea ordonantei prin care au fost marite sanctiunile pentru cei care nu respecta termenele din legislatia fiscala.

Acest lucru se poate realiza fie prin adoptarea de catre guvern a unei noi ordonante care sa anuleze Ordonanta nr. 47/2007, fie prin respingerea ei in parlament, in urma dezbaterilor.

In acest moment insa, fiind intrata in vigoare, termenul de aplicare a ordonantei nu poate fi amanat, spun reprezentantii ANAF. Astfel, nu se poate obtine timp pentru informarea populatiei si a firmelor. Pana in prezent, ordonanta adoptata de executiv in sedinta din 28 august nu a intrat inca in dezbatere in parlament.

Enervati de lipsa de comunicare

Incepand cu 1 octombrie, data intrarii in vigoare a ultimelor modificari si completari ale Codului de Procedura Fiscala, amenzile pentru toate incalcarile fiscale s-au marit de la trei pana la de 20 de ori. Nimeni nu contesta aceasta majorare, caci, in definitiv, contribuabilul corect nu are de ce sa-si faca griji, sanctiunile fiindu-le aplicate doar celor care nu respecta legea.

Insa faptul ca aceste cresteri ale amenzilor nu au fost aduse la cunostinta populatiei si a firmelor printr-o ampla campanie de comunicare initiata de institutiile responsabile atrage nemultumirea cetatenilor. Impactul social major asupra tuturor contribuabililor pe care il implica aceasta masura ar fi necesitat o informare riguroasa prin cat mai multe canale de comunicare.

Cine se scuza se acuza

Nici Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), si nici Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) - institutia aflata in subordinea MEF care "a nascut" ordonanta prin care s-au marit substantial amenzile - nu incearca sa gaseasca o solutie.

Preocuparea oficialilor este sa caute justificari. Intr-un comunicat de presa, ANAF spune ca proiectul de modificare si completare a Codului de Procedura Fiscala a fost postat pe portalul institutiei la sectiunea Legislatie/Transparenta decizionala.

Reprezentantii ANAF sustin ca ei si-au facut datoria de informare, iar cetatenii ar fi trebuit sa afle despre noile amenzi fie de pe site, fie din Monitorul Oficial.

De altfel, chiar daca ar fi avut acces la propunerile de modificare a Codului, pentru a le intelege cetatenii ar fi avut nevoie si de textul Codului de Procedura Fiscala pentru a corela informatiile din ordonanta cu textul legii. Iar faptul ca proiectul s-a discutat in Comisia de Dialog Social nu-i scuza ca nu au comunicat in mod expres majorarea amenzilor.

OPTIUNI

Solutia amanarii, imposibila

Luati prin surprindere de noile norme, contribuabilii n-au nicio speranta, deocamdata, de amanare a termenului de aplicare a ordonantei prin care sunt majorate amenzile.

O eventuala solutie a prorogarii documentului nu este posibila: "Dupa intrarea in vigoare, termenul de aplicare a ordonantei nu poate suporta nicio amanare", ne-a declarat Andrei Stefan, seful Serviciului de comunicare al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Termenele de aplicare ale ordonantelor pot fi decalate doar pana in momentul intrarii in vigoare, inainte sa produca efecte.

Toate amanarile termenelor de aplicare operate pana in prezent au vizat acte care nu intrasera inca in vigoare. De exemplu, la sfarsitul lunii aprilie 2005, guvernul a amanat, prin ordonanta de urgenta, data de intrare in vigoare a noilor impozite pentru castigurile din operatiunile pe piata de capital, tranzactii imobiliare, vanzare/cumparare de valuta si dobanzi, de la 1 mai la 1 iunie 2005. Iar in septembrie 2006, cu doua zile inainte de intrarea in vigoare, Codul Rutier (Legea 49/2006) a fost amanat pentru 1 decembrie 2006.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=325318>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.