Transportatorii aerieni ar putea furniza date despre pasageri

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:33
1182 citiri
Transportatorii aerieni ar putea furniza date despre pasageri

Comisia Europeana a prezentat, miercuri, o propunere de directiva UE care prevede, in scopul combaterii terorismului si criminalitatii, obligatia transportatorilor aerieni de a furniza statelor membre, cu protejarea vietii private, date privind pasagerii care intra sau ies de pe teritoriul Uniunii, informeaza Mediafax.

Comisia Europeana anunta ca propunerea de directiva UE vizeaza crearea unui Registru cu Numele Pasagerilor (RNP), initiativa menita sa contribuie la combaterea formelor grave de criminalitate si a terorismului.

Propunerea prevede obligatia transportatorilor aerieni de a furniza statelor membre UE date privind pasagerii care intra sau ies de pe teritoriul UE, garantand, in acelasi timp, un nivel ridicat de protectie a vietii private si a datelor cu caracter personal, mentioneaza CE.

Datele din Registrul cu Numele Pasagerilor (RNP) constau in informatiile furnizate de pasageri si colectate de transportatori cu ocazia rezervarii biletelor si la imbarcare.

"Aceasta propunere de directiva UE privind RNP constituie un element important al politicii de securitate a UE. Sunt necesare norme comune la nivelul UE pentru a combate formele grave de criminalitate, cum ar fi traficul de droguri si de persoane, precum si terorismul, precum si pentru a garanta respectarea vietii private a pasagerilor si protectia deplina a drepturilor acestora in toate statele membre. Propunerea impune statelor membre sa faca anonime toate datele RNP pe care le colecteaza", a declarat Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne.

Comisia stabileste norme comune in vederea instituirii unor sisteme nationale de tip RNP de catre statele membre UE.

Comisia propune ca transportatorii aerieni sa transfere datele privind pasagerii zborurilor internationale care figureaza in sistemele lor de rezervare catre o unitate specializata din statul membru de plecare sau sosire.

Statele membre vor analiza si pastra datele in scopul prevenirii, detectarii, anchetarii si urmaririi in justitie a formelor grave de criminalitate si a infractiunilor teroriste.

De asemenea, este propus un nivel ridicat de protectie a vietii private si a datelor cu caracter personal. "Datele de tip RNP nu vor putea fi utilizate decat in scopul combaterii formelor grave de criminalitate si a infractiunilor teroriste (limitarea stricta a scopului).

Autoritatile insarcinate cu aplicarea legii din statele membre trebuie sa faca anonime datele la o luna de la data zborului; in plus, datele nu trebuie pastrate mai mult de cinci ani in total (perioada scurta de pastrare).

Datele sensibile care ar putea dezvalui originea rasiala sau etnica, opiniile politice sau convingerile religioase nu pot fi transferate niciodata de transportatorii aerieni catre statele membre si nici utilizate in vreun fel de acestea", se arata in material.

Propunerea prevede ca statele membre nu vor putea avea acces la bazele de date ale transportatorilor aerieni: datele trebuie solicitate transportatorilor, care trebuie sa le transmita apoi statelor membre. "Statele membre trebuie sa creeze unitati specializate pentru prelucrarea datelor si pastrarea securizata a acestora si sa se asigure ca aceste unitati sunt monitorizate de o autoritate de control (in domeniul protectiei datelor) independenta.

De asemenea, se introduc norme clare referitoare la dreptul pasagerilor la informatii exacte privind colectarea datelor de tip RNP, precum si norme care confera pasagerilor dreptul de a avea acces la, de a rectifica si de a sterge datele care ii privesc, precum si dreptul la obtinerea de compensatii si la utilizarea cailor de atac judiciare", se mai arata in propunere. De asemenea, CE sustine aplicarea de norme clare privind modul in care ar trebui transferate datele.

"De exemplu, de cate ori pot fi transferate datele de la transportatorii aerieni catre statele membre si securitatea acestor transferuri, in scopul limitarii impactului asupra vietii private si al minimizarii costurilor pentru transportatorii aerieni", se arata in document. In practica, multe autoritati insarcinate cu aplicarea legii din statele membre colecteaza deja date de tip RNP, de la caz la caz sau pentru anumite zboruri.

Propunerea Comisiei ar permite o utilizare mai sistematica a datelor pentru toate zborurile relevante si ar crea o abordare coerenta in toate statele membre. Acest lucru va evita existenta unor niveluri inegale de protectie a datelor cu caracter personal, precum si a unor deficiente in materie de securitate, costuri crescute si a unei incertitudini juridice pentru transportatorii aerieni si pasageri.

In temeiul acestei propuneri, prelucrarea datelor de tip RNP va fi conforma normelor prevazute in Decizia-Cadru privind protectia datelor din 2008 si, prin urmare, va asigura un nivel ridicat de protectie a datelor cu caracter personal.

In prezent, Statele Unite, Canada si Australia obliga transportatorii aerieni din UE sa puna la dispozitie datele de tip RNP pentru toate persoanele care calatoresc cu avionul dinspre sau catre aceste tari.

Experienta acestor tari, precum si cea a statelor membre ale UE care utilizeaza datele de tip RNP, indica faptul ca aceste date sunt necesare pentru combaterea formelor grave de criminalitate si a terorismului. Aceasta propunere inlocuieste propunerea Comisiei de Decizie-Cadru privind utilizarea datelor de tip RNP din 2007.

Ca urmare a intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, era necesar ca propunerea din 2007 sa fie prezentata din nou, in temeiul noilor norme prevazute in acest tratat.

#terorism, #criminalitatea, #combaterea terorismului, #transportatori aerieni, #pasageri, #UE , #stiri Impact