TVA-ul de 5% ieftineste locuintele

Duminica, 01 Februarie 2009, ora 21:55
1897 citiri

Tot mai multi investitori apeleaza la facilitatea fiscala oferita de stat pentru a reusi sa vanda locuintele din portofoliu, in conditiile in care piata este blocata.

Romanii se arata interesati de posibilitatea de a cumpara un apartament care sa respecte criteriile stipulate in Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008. Conform acestui act normativ, cota redusa de TVA se aplica locuintelor care au o supra­fata utila de cel mult 120 de metri patrati, fara anexele gospodaresti, iar valoarea totala sa nu depaseasca 380.000 de lei.

Locuinta trebuie sa fie finisata astfel incat cumparatorul sa se poata muta imediat. Pe de alta parte, cumparatorul trebuie sa nu mai fi beneficiat pana acum de cota de 5% pentru achizitionarea unei locuinte. Specialistii spun ca aceasta masu­ra a generat interes in randul cumparatorilor.

„In acest an am avut per­soane care au venit si s-au interesat de apartamente care sa intre in categoria celor la care se aplica aceasta masura.

Cred ca va ajuta proiectele middle-low. E posibil ca dezvoltatorii ale caror apartamente nu sunt foarte scumpe sa scada preturile. Nu se poate aplica la locuintele scumpe, dar pentru cele de 120.000 de euro se poate scadea pretul cu 20%”, spune Andreea Hamza, senior consultant in cadrul companiei imobiliare Colliers. Unii dezvoltatori imobiliari spun ca deja au vandut locuinte cu TVA de 5%.

Astfel, reprezentantii dezvoltatorului imobiliar Impact spun ca au vandut zece locuinte in ansamblul imobiliar Greenfield, in perioada 15 decembrie-15 ianuarie. Alti dezvoltatori anunta reduceri de preturi pentru ca apartamentele pe care le vand sa beneficieze de aceasta prevedere. Un exemplu este dezvoltatorul ansamblului imobiliar Monaco Towers, care se construieste in sudul Capitalei.

Daca un apartament cu doua camere situat la etajul 18 costa 140.228 de euro (117.889 de euro + TVA 19%), pretul actual ajunge la 95.000 de euro, care include si TVA de 5%. Un apartament cu doua camere situat la etajul al doilea, care costa 118.863 de euro (99.884,89 + TVA 19%), acum se vinde cu 95.000 de euro, cu TVA de 5% inclus. S-au anuntat reduceri de pret de pana la 30.000 de euro si la apartamentele cu trei camere. si compania QCM, care dezvolta ansamblul imobiliar Buftea lake residence, a anuntat ca in prezent sunt disponibile 11 apartamente cu doua si trei camere care pot fi achizitionate cu cota redusa de 5%.

Fiecare apartament va avea un pret unic de 93.007 euro, cu loc de parcare inclus. Dezvoltatorul a anuntat si ca cei care nu vor sa faca un credit la banca pot plati rate direct la cel de la care cumpara locuinta. Dupa achitarea rezervarii de 5.000 de euro se plateste un avans de 45%, urmand ca, in urmatorii zece ani, cumparatorii sa plateasca rate direct proprietarului. Trebuie spus ca preturile sunt si cu 50% mai mici decat in momentul in care a fost lansat proiectul.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#ieftinire, #imobiliare, #tva , #stiri Impact