Ucraina cere producatorilor din industria chimica sa reduca la jumatate consumul de gaze naturale

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 16:49
5541 citiri
Ucraina cere producatorilor din industria chimica sa reduca la jumatate consumul de gaze naturale

Compania ucraineana energetica de stat a anuntat joi ca a cerut producatorilor din industria chimica sa reduca la jumatate consumul de gaze, ca urmare a ingrijorarilor legate de impactul opririi livrarilor de gaze rusesti asupra economiei Ucrainei. Economia Ucrainei, care se indreapta deja spre cea mai grava recesiune din ultimii zece ani, isi poate permite foarte greu o majorare drastica a pretului gazelor naturale, iar investitorii urmaresc impactul sistarii livrarilor de gaze naturale rusesti.


"Am cerut producatorilor din industria chimica sa injumatateasca volumul de gaze naturale pe care le consuma, ceea ce inseamna aproape 15 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi", a spus Volodimir Tricolici, director adjunct al companiei de stat Naftogaz.


"Acestia au inceput sa diminueze consumul de ieri dupa-amiaza. Sper ca maine vom relua importurile de gaze naturale", a adaugat Tricolici.


Cel mai mare producator din industria chimica din Ucraina , Odessa Port Chemical Plant (OPZ), a anuntat ca a oprit complet productia, din cauza livrarilor reduse de gaze naturale. OPZ este un producator important de fertilizatori si amoniac.


"Intreprinderea a fost oprita complet miercuri, iar acum asteptam gazele naturale", a declarat, telefonic, un oficial al OPZ.


Scaderea cererii de pe piata mondiala a afectat sectorul siderurgic si chimic ucrainean, care reprezinta mai mult de jumatate din exporturile Ucrainei si a pus capat unei perioade de consum intern exploziv.


Producatorii din industria chimica reprezinta 12% din exporturi, iar investitorii sunt atenti la adancirea deficitului de cont curent, dupa ce hrivna s-a depreciat la mijlocul lui decembrie pana la niveluri minime record.


Naftogaz a anuntat ca intentioneaza, de asemenea, sa reduca livrarile de gaze catre companiile siderurgice, desi pana in prezent nu au fost anuntate niciun fel de scaderi.


Ca un semnal ca intreprinderile siderurgice ar putea cauta surse alternative de energie, ca sa inlocuiasca gazele naturale, Asociatia Producatorilor Ucraineni de Cocs a anuntat ca productia a crescut de la 32.000 de tone pe zi in decembrie, la 38.000 de tone pe zi, potrivit Interfax.


Economia ar putea sa se comprime cu 3-5% in 2009 si multi ucraineni cu datorii se confrunta in prezent cu accentuarea somajului, dupa ce productia industriala a scazut cu 20-30% spre sfarsitul anului trecut.