UE sprijina sistemele de pensii private de tip Pilon II

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 12:43
1735 citiri
UE sprijina sistemele de pensii private de tip Pilon II

Comisia Europeana va lua in calcul impactul bugetar al sistemelor de pensii private de tip Pilon II in analiza calitativa a structurii deficitelor bugetare din statele care au aplicat astfel de reforme, potrivit unei hotarari luate de Consiliul Ministrilor de Finante din UE, informeaza APAPR, precizeaza NewsIn.

Hotararea a fost luata de Consiliul Ministrilor de Finante din UE (ECOFIN) in cadrul intalnirii din data de 7 septembrie.

"Decizia autoritatilor europene este favorabila sistemelor de pensii private de tip Pilon II si vine ca raspuns al solicitarii oficiale a unui grup de 9 state (printre care si Romania), lansata de o initiativa APAPR desfasurata la Bruxelles in primavara acestui an. 

Noile instructiuni ("guidelines") adoptate de ECOFIN vor fi aplicate in implementarea procedurilor de analiza a bugetelor si deficitelor nationale, in cadrul mecanismelor Pactului de Stabilitate si Crestere", se arata intr-un comunicat emis joi de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Astfel, noile reglementari arata ca, in analiza calitativa a deficitului bugetar al unui stat, Comisia Europeana va lua in calcul si costul reformelor de tip Pilon II care presupun transferuri de contributii de la bugetul public catre fonduri private de pensii, spre administrare mai eficienta. 

Miza acestei masuri o reprezinta un cost bugetar al Pilonului II care variaza de la 0,3% din PIB anual in Romania pana la 1% in Suedia, 1,3% in Ungaria sau 1,6% in Polonia.

"In analiza deficitului bugetar, raportul Comisiei Europene va lua in considerare implementarea unor reforme in domeniul pensiilor, daca acestea includ introducerea unui sistem de pensii private de tip multi-pilon, daca aceste reforme au un impact bugetar negativ asupra bugetului national.

Acest impact provine din faptul ca anumite venituri, care erau anterior inregistrate ca venituri bugetare, sunt acum transferate catre fonduri private de pensii, iar anumite cheltuieli cu pensiile, care anterior erau in sarcina statului, vor fi in final platite de aceste fonduri de pensii private", se mai spune in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#ue, #pensii, #private, #pilon, #ce , #stiri Impact