Una din cele mai mari banci pentru IMM-uri din SUA, a intrat in faliment

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 10:07
1469 citiri
Una din cele mai mari banci pentru IMM-uri din SUA, a intrat in faliment

CIT Group, una dintre cele mai mari banci pentru IMM-uri din Statele Unite, a declarat duminica falimentul, afectata de criza financiara globala, care a impiedicat accesul companiei la finantare, dar si de impactul recesiunii asupra portofoliului de credit, transmite Reuters.

Caderea CIT reprezinta unul dintre cele mai rasunatoare falimente in istoria corporatista a SUA, dar falimentul bancii a fost anticipat de cateva luni si nu va avea un impact sever asupra sistemului financiar, informeaza Reuters citat de Mediafax.

Cu toate acestea, problemele institutiei de credit ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei americane, vulnerabila inca in urma crizei mondiale.

Falimentul bancii este totodata o lovitura grea pentru guvernul de la Washington, care a investit 2,33 miliarde de dolari la CIT in luna decembrie a anului trecut prin Troubled Asset Relief Program (programul de 700 miliarde de dolari pentru sprijinirea sistemului financiar), fonduri care probabil nu vor fi recuperate.

Statul va primi banii numai dupa rambursarea sumelor datorate de CIT catre creditori, investitori si detinatori de obligatiuni sau alte creante.

Falimentul CIT ar reprezenta astfel prima pierdere contabilizata de guvern prin programul TARP, desi statul ar putea recupera inca o parte din bani.

Majoritatea creditorilor CIT au avizat deja programul de restructurare al bancii, iar compania a anuntat ca spera sa iasa din faliment pana la sfarsitul acestui an, in apropiere de finalul mandatului actualului director general executiv, Jeff Peek.

Traversarea urgenta a procesului de faliment este principala prioritate a CIT daca doreste sa supravietuiasca si sa-si pastreze baza de clienti.

Documentele de declarare a falimentului depuse duminica la o curte judiciara din New York nu afecteaza subsidiarele bancii, iar compania continua sa acorde credite si sa-si respecte angajamentele de finantare catre clienti, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de agentia Reuters.

CIT controla, la jumatatea acestui an, active in valoare totala de 71 miliarde de dolari, dar avea datorii de 64,9 miliarde de dolari.

Potrivit programului de restructurare, creditorii vor prelua controlul asupra bancii dupa iesirea din faliment, iar detinatorii de obligatiuni vor obtine creante noi de la companie, echivalente cu 70% din valoarea nominala a datoriilor vechi.

Fondata in 1908, CIT Group este unul dintre cei mai mari si mai vechi creditori catre IMM-uri din Statele Unite.

Sectorul firmelor mici si mijlocii, motorul unei economii moderne, se confrunta cu conditii foarte dificile de acces la finantare.

#banca, #cit, #group, #imm, #sua , #stiri Impact