Unele companii de leasing estimeaza ca piata va scadea cu 70 -75% in acest an

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 15:20
1777 citiri
Unele companii de leasing estimeaza ca piata va scadea cu 70 -75% in acest an

Unele companii de pe piata romaneasca de leasing estimeaza o scadere cu 70-75% a pietei in acest an, mai ales pe fondul fluctuatiilor de curs valutar si al cresterii numarului de someri, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai firmelor de leasing.

"Estimam o scadere a pietei de leasing cu 70% pe intreg anul 2009, iar principalele cauze ale acestei evolutii sunt fluctuatiile cursului de schimb, somajul in crestere la nivel national, instabilitatea economica si blocajul financiar in care se afla persoanele juridice", a declarat pentru NewsIn directorul general al Impuls Leasing, Razvan Diaconescu.

Directorul general al VB Leasing, Peter Demmer, considera ca evolutia negativa a pietei de leasing din prima parte a anului se va mentine si in semestrul al doilea, estimand o scadere de aproximativ 75% la nivelul intregului an.

"In momentul acesta, previziunile legate de evolutia pietei de leasing in 2009 sunt relativ pesimiste, insa mai stabile decat la inceputul anului", a adaugat Demmer.

El a explicat ca efectele crizei se resimt in continuare acut, majoritatea domeniilor de activitate inregistrand scaderi semnificative.

"Aceasta situatie, care apare dupa o perioada de crestere de mai multi ani, creeaza necesitatea adaptarii pentru majoritatea participantilor la procesul economic", a mai spus el.

Pentru a doua jumatate a anului, secretarul general al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Adrian Dodita, estimeaza o calmare a tendintei descrescatoare a pietei fata de nivelul inregistrat in primul semestru.

Dodita considera ca piata romaneasca de leasing s-a comprimat cu 75-80% in primul semestru, in principal din cauza scaderii accentuate a vanzarilor de autovehicule.

Numarul clientilor restantieri continua sa creasca

Numarul clientilor restantieri care nu isi pot onora obligatiile contractuale este in continua crestere, "datoriile la societatile de leasing acumulandu-se vazand cu ochii", a mai spus seful VB Leasing.

El a explicat ca piata romaneasca de leasing este afectata negativ de scaderile cu 55% ale pietei auto si cu aproximativ 20% ale vanzarilor de camioane si utilaje de constructii, pe fondul evolutiei pietei constructiilor si a blocarii proiectelor de infrastructura.

Demmer a mai amintit de scaderea cu circa 15% a pietei pentru echipamente, influentata de evolutia conditiilor de creditare si a increderii investitorilor in Romania.

Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 2,6%, pana la 4,817 miliarde euro, ca urmare a impactului negativ al introducerii taxei de poluare a autovehiculelor si a contextului economic dificil din ultima parte a anului. 

 

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#auto, #leasing, #piata, #scaderi, # companii , #stiri Impact