Ungaria ar putea avea doua centrale nucleare

Miercuri, 17 Ianuarie 2007, ora 04:12
1555 citiri

Guvernul ungar analizeaza in prezent fie posibilitatea construirii unei a doua centrale nucleare, fie extinderea actualei centrale de la Paks, in ideea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, informeaza un articol aparut marti in cotidianul ungar 'Magyar Hirlap', preluat de MTI.

Potrivit publicatiei citate, Ministerul ungar al Economiei a alcatuit o strategie energetica pe termen mediu, care include si o analiza comprehensiva a necesarului de materii prime, impactul asupra mediului, nevoile energetice ale Ungariei, investitia potentiala si necesitatea extinderii productiei de energie nucleara. Citand o serie de surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, Magyar Hirlap sustine ca in acest moment expertii discuta daca este necesara prelungirea duratei de functionare a centralei de la Paks, sau este nevoie sa fie construita o noua centrala. Decizia pentru construirea unei noi centrale, fie la Paks fie intr-o locatie invecinata, trebuie sa tina cont, printre altele, si de necesarul de apa al noii centrale, precum si de necesitatea construirii de noi facilitati de stocare. Se estimeaza ca o noua centrala nucleara ar urma sa coste aproximativ 750 miliarde forinti (aproximativ trei miliarde euro).

Organizatia ecologista Energy Club a protestat impotriva acestui plan, atragand atentia asupra faptului ca la centrala de la Paks se lucreaza si acum la inlaturarea urmarilor incidentului din anul 2003. In luna aprilie 2003, in timpul procesului de curatare a unor tevi cu continut radioactiv, o cantitate semnificativa de gaz radioactiv a fost eliberata in aer.

Ministrul ungar al Mediului, Kalman Kovacs, a precizat insa ca este nevoie ca studiile de impact sa dovedeasca necesitatea unei a doua centrale nucleare, subliniind ca el militeaza pentru o mai buna utilizare a resurselor energetice regenerabile.

Cele patru reactoare ale actualei centrale nucleare de la Paks au fost puse in functiune intre 1982 si 1987, stabilindu-li-se o durata de viata de 30 de ani. Pentru ca centrala de la Paks furnizeaza 40 la suta din energia electrica a Ungariei, inca din anul 2002 s-a discutat despre extinderea duratei sale de functionare cu inca 20 de ani.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)