Ungaria creste taxele

Joi, 12 Martie 2009, ora 09:45
1447 citiri
Ungaria creste taxele

Guvernul Ungariei intentioneaza sa schimbe planurile de modificare a taxelor si sa majoreze retroactiv, de la 1 ianuarie, limita superioara a veniturilor supuse celui mai mic nivel de impozitare, de 18%, a anuntat miercuri ministerul de finante, potrivit Reuters.

Guvernul vrea sa creasca limita superioara a veniturilor impozitate cu 18% la un venit anual de 1,9 milioane forinti (circa 6.350 euro), de la 1,7 milioane forinti in prezent.

Contribuabilii ar urma sa aiba mai multi bani in acest fel, in contextul actualei crize economice. In cadrul propunerii, guvernul mai are in vedere, incepand cu 1 iulie, reducerea contributiilor sociale platite de angajatii cu un venit dublu fata de cel minim de la 32% la 27%, si planifica sa reduca integral valoarea platii, anul viitor.

"Credem ca tendinta de reducere a taxelor pentru angajati din actuala propunere este foarte importanta", a declarat Laszlo Keller, secretar in ministerul de finante.

Cu toate acestea, Keller a spus ca guvernul va amana reducerea unei taxe suplimentare de 4% pentru cetatenii cu venituri mari, de la 1 iulie 2009 la 1 ianuarie 2010.

Potrivit planurilor anterioare, guvernul voia sa majoreze in iulie nivelul minim de impozitare de la 18% la 19% si plafonul de venit de la 1,7 milioane forinti anual la 2,2 miliarde forinti.

Statisticile publicate miercuri arata ca economia Ungariei s-a comprimat cu 2,3% in al patrulea trimestru din 2008, mai mult decat se estima anterior. Cheltuielile de consum au scazut cu 4,4% in perioada octombrie-decembrie.

Keller a spus ca impactul bugetar al remanierii taxelor va fi neutru in acest an.

Guvernul intentioneaza sa reduca deficitul bugetar la 2,9% din produsul intern brut (PIB) in 2009, de la 3,3% din PIB in anul trecut.

Pentru a compensa reducerile de taxe si contributii sociale, guvernul Ungariei va majora taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 23%, incepand cu 1 iulie, si va scumpi accizele pentru combustibili, alcool si tutun.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #Ungaria, #deficit, #bugetar, #venituri , #stiri Impact