USL: Politicile declarate de mediu au alte scopuri - sa aduca bani la buget

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 14:16
1627 citiri
USL: Politicile declarate de mediu au alte scopuri - sa aduca bani la buget

Pentru POS Mediu rata de absorbtie de catre Romania este de circa 7%, sustine USL in viziunea sa privind mediul, opozitia reclamand ca banii europeni raman nefolositi, desi tara se confrunta cu serioase probleme precum calitatea necorespunzatoare a aerului sau slaba capacitate de reciclare, conform NewsIn.

"Desi are un cadru legislativ si un sistem institutional de baza necesare solutionarii provocarilor de mediu, Romania nu pare sa constientizeze oportunitatile pe care le ofera eco-guvernarea. Actuala putere este mult prea prinsa in calcule contabilicesti si indicatori macroeconomici pentru a putea cunoaste realele probleme ale societatii si mai ales a identifica solutii sustenabile.

(...) Romania dispune de importante fonduri europene pe care nu reuseste sa le atraga. Se recurge in special la fondurile nationale, a caror cheltuire este mai putin stricta, iesind de sub supravegherea atenta a Uniunii Europene, in vreme ce banii europeni raman de la an la an nefolositi.

Sumele stranse de Administratia Fondului de Mediu (AFM) sunt utilizate in procente ce variaza intre 19% si 39%. Pentru POS Mediu rata actuala de absorbtie este de circa 7% (si 1,9% de plati reale)", se arata in documentul celor de la USL.

USL se declara nemultumita deoarece AFM a concentrat 64% din finantari pe doar doua categorii de proiecte: programul Rabla cu 40,43% " in esenta un program de sprijinire a industriei auto" si lucrarile de prevenire, inlaturare si diminuare a efectelor produse de fenomenele meteo cu 24,27%, un "program nespecific". 

"Categorii de finantare specifice chiar scopurilor AFM (asa cum au fost stabilite in perioada 2007-2010) precum reducerea impactului poluarii asupra atmosferei, apei si solului, administrarea ariilor naturale protejate, conservarea biodiversitatii si impadurirea terenurilor degradate situate in zonele deficitare in paduri, stabilite in conditiile legii au adunat doar 3,89% din finantarile alocate in perioada 2007-2010", se mai spune in "Viziunea USL privind mediul".

"Pentru 12 dintre cele 21 de linii de finantare ale AFM nu au fost deschise sesiuni de depunere a proiectelor in 2009 si 2010! Pentru liniile de finantare deschise, rata de finantare a proiectelor depuse este foarte mica. Toate acestea arata o incapacitate institutionala si manageriala extrema (obiectivele sunt ratate in proportie de peste 70%)", sustine USL.

"Chiar si acele politici declarate a fi de mediu, precum, taxa de prima inmatriculare sau programul de reabilitare termica a locuintelor au de fapt un scop de natura economico-financiara - sa aduca mai multi bani la buget si sa sustina sectorul constructiilor", acuza opozitia.

"Investitiile pentru protectia mediului nu sunt facile, mai ales intr-o perioada de criza economica. Si in acest domeniu, practica guvernului Basescu-Boc a fost aceea de a directiona banii publici spre clientela de partid. Fondurile au fost alocate pe criterii politice, fiind sustinute obiective irelevante si neoportune cum ar fi spatii verzi in mediul rural, in conditiile in care, mai ales aglomerarile urbane sunt cele care sunt deficitare la acest capitol", mai arata documentul PSD si PNL.

USL mai avertizeaza ca Romania are nevoie urgenta de fonduri UE avand in vedere gravitatea situatiei legata de unele aspecte de mediu precum: "doar unul din doi romani are in prezent acces la apa potabila si mai putin de jumatate din populatie (43,7%) este conectata la sistemul de canalizare (prin comparatie cu este media UE de 70%)!

Calitatea necorespunzatoare a aerului (in special poluarea cu particule) - o cauza majora a imbolnavirilor respiratorii - este cu 1,5 mai mare decat media UE.

Peste o treime din zonele agricole ale tarii sunt desemnate ca fiind zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, ceea ce reprezinta o problema in plus pentru resursele de apa; cantitatea mare si nivelul scazut de reciclare a deseurilor menajere (de 2,5 ori mai putin decat media UE calculata per capita), comparativ cu tintele impuse prin Tratatul de aderare; Amenintari majore la adresa biodiversitatii".

Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut Bruxelles-ului marţi, 26 martie, să relaxeze, şi posibil să suspende, legea UE anti-defrişări, susţinând că aceasta îi va afecta pe...
#mediu, #protectie mediu, #usl mediu, #bani europeni, #fonduri europene, #poluare, #reciclare , #stiri Impact