Vaticanul spune ''NU'' preotilor homosexuali

Luni, 29 August 2005, ora 01:12
1131 citiri

Un plan al Vaticanului care interzice homosexualilor sa devina preoti risca sa starneasca dispute aprinse, scrie cotidianul britanic "The Guardian". Documentul realizat de Congregatia pentru Educatie Catolica si Seminarii - institutia Bisericii Catolice responsabila cu educarea preotilor, aflata in subordinea Papei - trebuia sa fie dat publicitatii la inceputul lunii august, dar au existat temeri ca acesta va avea un impact negativ asupra Zilelor Mondiale ale Tineretului, de la K?ln, la care a participat si Suveranul Pontif. De altfel, Papa Benedict al XVI-lea a evitat sa faca orice referire specifica la chestiunea homosexualitatii, in adresele sale catre sutele de mii de tineri veniti sa-l vada in Germania, poate tocmai din dorinta de a castiga popularitate.

Incendiarul document este considerat un raspuns al Vaticanului la imensul scandal sexual izbucnit in biserica din SUA, in urma cu trei ani, cand sute de preoti si-au dat in judecata superiorii, pe care-i acuza de abuzuri sexuale. De altfel, una dintre prioritatile Sf. Parinte este rezolvarea acestui conflict. In acest scop, Vaticanul va trimite luna viitoare o echipa de anchetatori in SUA.

Studii recente arata ca multi dintre cei care intra in seminarii pentru a deveni preoti sunt homosexuali.

Unii analisti considera totusi ca Papa este inca reticent in privinta publicarii documentului. "In mod inevitabil, va exista o opozitie fata de aceste reguli pe care Vaticanul incearca sa le impuna", a declarat John Haldane, profesor de filosofie morala la Universitatea Sf. Andrews. In prezent, preotii fac un juramant privind celibatul, astfel ca orientarea lor sexuala nu a fost considerata o problema. "Desigur, documentul va fi redactat intr-un mod pastoral", apreciaza Haldane, care a subliniat ca nu va fi nicidecum un atac la adresa stilului de viata al homosexualilor. "Nu va spune clar ?homosexualitatea este imorala?", sustine profesorul.

Daca va fi dat publicitatii, se asteapta ca documentul sa fie semnat de un cardinal si nu de Benedict. Acest lucru ar scoate din nou in evidenta grija Vaticanului fata de imaginea Papei Benedict al XVI-lea.

Averea