Vom avea salarii ca in Vest peste 40-45 de ani

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 12:25
1572 citiri
Vom avea salarii ca in Vest peste 40-45 de ani

Venitul pe cap de locuitor ar putea ajunge, in Romania si Bulgaria, la nivel occidental in decurs de 40-45 de ani, iar in alte state din Europa Centrala si de Est in 30-40 de ani, in loc de 15-20 de ani cum se anticipa inainte de criza economica, potrivit Moody's. 

Unul dintre rezultatele crizei este ca procesul de convergenta al statelor din regiune, in privinta venitului pe cap de locuitor, va fi mai lent, astfel incat, in multe dintre acestea, va dura mai mult decat s-a anticipat, potrivit unui analist al agentiei de evaluare financiara, informeaza Mediafax.

"Unii analisti estimau (anterior crizei, n.r.) ca aceasta convergenta va dura 15-20 de ani. Acum, credem ca in unele tari ar putea fi nevoie de 30-40 de ani, iar in altele chiar mai mult", a declarat Kenneth Orchard, analist la Moody's care raspunde de Polonia, zona baltica si cea a balcanilor.

El a precizat ca in Polonia convergenta ar putea dura 30 de ani, iar in Bulgaria si Romania poate ajunge la 40-45 de ani.

Pe de alta parte, analistii Moody's, prezenti la un summit privind investitiile in Europa Centrala, organizat de Reuters, considera ca sunt sanse reduse de imbunatatire a ratingurilor statelor din regiune, in urmatorii cativa ani, avand in vedere amplificarea deficitelor bugetare si inrautatirea perspectivelor de dezvoltare.

Totusi, sprijinul din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International a contribuit la atenuarea declinului economic, in urma crizei financiare, a aratat Dietmar Hornung, vicepresedinte al Moody's.

Atat Hornung cat si Orchard considera ca economiile si pietele din regiune sunt inca fragile iar guvernele trebuie sa rezolve problemele legate de bugete, inainte ca agentia sa poata revizui in sens pozitiv perspectivele ratingurilor suverane.

Moody's a apreciat intr-un raport privind Ungaria, publicat marti, ca perspectiva ratingului acestui stat ar putea fi revizuita la stabila, daca echilibrarea bugetului va continua.

Hornung, care raspunde de evaluarea unor economii precum cea a Cehiei, Ungariei si Slovaciei, a spus ca nu vor avea loc modificari iminente ale perspectivelor ratingurilor in aceste tari.

Orchard a avertizat totodata ca apropierea alegerilor, spre exemplu cele prezidentiale din Polonia, in 2010, va exercita presiuni de majorare a cheltuielilor bugetare, dar nu va avea in mod necesar un impact asupra ratingurilor.

Moody's a revizuit in scadere ratingurile din regiune, dar selectiv, in conditiile in care impactul crizei financiare asupra economiilor a fost diferit.

#locuitor, #salariu, #venit , #stiri Impact