Yuanul, arma razboiului economic?

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 10:32
1501 citiri
Yuanul, arma razboiului economic?

Confruntarea dintre China si SUA devine din ce in ce mai intensa. Vanzarile de arme catre Taiwan, vizita lui Dalai Lama la Washington, toate acestea arata ca administratia Obama se arata ferma la adresa Beijingului care, din punct de vedere economic, financiar si politic, este castigatorul crizei, potrivit analistilor.

Prima tara exportatoare din lume, China este un colos financiar, cu rezerve valutare de 2,4 trilioane de dolari (1,8 trilioane de euro). Cu toate acestea, moneda sa, renminbi-ul (RMB), numita si yuan, nu este convertibila. Beijingul face, in prezent, tot felul de acorduri pentru a facilita utilizarea yuanului ca o moneda de schimb.

Zona de schimb liber China-ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est), deschisa in 2010, si viitoarea inaugurare a unor fonduri de rezerve regionale China-Japonia-Coreea de Sud-ASEAN au menirea sa intensifice acest proces.

Expertii sunt de parere ca yuanul este subevaluat la jumatate fata de dolarul american. Cu toate acestea, China a oprit, in iulie 2008, lenta reevaluare a monedei incepute in 2005 (+21% in total).

"Dar in fata unei subevaluari de 50%, o reevaluare de aproximativ 5% pana la sfarsitul anului ar avea un impact neglijabil", este de parere economistul Marc Touati, director general la Global Equities, citat de Le Monde.

Pentru a mentine un yuan scazut si pentru a-si mentine avantajul concurential, Imperiul Mijlociu face achizitii masive instrumente financiare platibile in dolari, provocand cresterea datoriilor si a deficitului SUA. Dar acest dezechilibru, generator de crize, ar putea fi eliminat.

"Dupa ce a stabilit un nou cadru de creditare, la sfarsitul anului 2009, pentru a reduce economia supraincalzita, China ar putea relua, in a doua jumatate a anului, reevaluarea treptata a cursului de schimb al yuanului. Chiar daca va pierde din competitivitate, ar putea castiga influenta mai mare pe scena internationala", spune Constance Boublil, analist de risc pentru Coface.

China, singura vinovata de dezechilibrele economice mondiale?

Dar Beijingul ia decizii numai in interesul sau, caci o reevaluare puternica si rapida ar diminua avutia statului detinuta in dolari. De asemenea, exportul, un sector mai sensibil la pret, cum ar fi cel de imbracaminte sau jucarii, ar putea fi pus in pericol. Prin urmare, Beijingul nu are de gand si nici nu trebuie sa se grabeasca.

"In zece ani, China va liberaliza sistemul sau financiar, isi va mari granitele si va face yuanul convertibil, care va fi un concurent serios pentru dolar si ar putea provoca o criza majora in SUA", sustine Touati.

Astazi, relatia yuan-dolar creeaza de facto o zona monetara comuna, in care dezechilibrele si conflictele perturba partenerii.

China a atras mai multi investitori in ianuarie

"Printre principalele valute, am avut un triunghi infernal de trei monede si o singura rata fixa de schimb intre yuan si dolar. Euro este variabila care ajusteaza trunghiul", sustine note Andre Cartapanis, profesor la Sciences Po Aix-en-Provence, care este de parere ca o rata de schimb flexibila a yuanualui ar usura tensiunile economice.

"Dar, in vremuri de recuperare a decalajului, de convergenta, si alte tari au avut, de asemenea, monede subevaluate", spune economistul sef de la Natixis, Patrick Artus, mentionand in acest sens Irlanda, Polonia, Coreea si Japonia.

Un yuan convertibil ar implica, de asemenea, o reorientare a economiei Chinei asupra gamei de produse si a cresterii consumului intern. Pericolul este ca aceste schimbari sa se intinda pe o perioada foarte lunga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#yuan, # china, # economie, # moneda convertibila , #stiri Impact