ZONA EURO RAMANE UNITA. Cu ce risc?

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 12:12
2241 citiri
ZONA EURO RAMANE UNITA. Cu ce risc?

Economistii sunt convinsi ca euro va supravietui ca o moneda, fara a-si pierde vreun membru, nici macar statul elen. 

Din cei 22 de economisti intervievati de CNN Money, 17 au prezis ca moneda euro va supravietui chiar daca Grecia va intra in incapacitate de plata pana la sfarsitul anului viitor.

De obicei, atunci cand o tara se confrunta cu o criza a datoriilor suverane, aceasta isi poate devaloriza moneda proprie pentru a-si face bunurile mai atractive pe pietele de export si totodata isi poate face povara datoriilor mai mica.

Insa, euro a impiedicat Grecia si alte economii europene cu probleme, cum ar fi Portugalia, Irlanda, Italia si Spania sa-si devalorizeze moneda.

Acesta este unul din motivele pentru care tarile europene mai bogate, cum ar fi Germania si Franta fac tot posibilul sa evite un default al statului elen.

Speculatiile privind intrarea in incapacitate de plata a Greciei au dus la temeri potrivit carora zona euro se va dezbina.

Economistii internationali au atras atentia asupra fapului ca eventualele consecinte ale parasirii zonei euro de catre Grecia ar fi mult prea dezastruoase pentru a fi luate in considerare.

"Beneficiile parasirii zonei euro nu sunt suficient de puternice pentru ca o tara sa paraseasca regiunea", a precizat Price Russel, economist senior la Ameriprise Financial.

In cazul in care un astfel de exit s-ar intampla in regiune, consumatorii greci si intreprinderile elene ar trebui sa-si transfere banii la alte banci europene pentru a-i proteja, provocand un colaps al sistemului bancar elen si probabil al economiei elene.

Cu toate acestea, unii economisti internationali sunt de parere ca dezechilibrele din interiorul zonei euro nu pot fi sustinute pentru totdeauna.

"Zona euro ar putea ramane unita doar in cazul unui transfer al bogatiei pe termen lung de la nord la sud, insa nu cred ca germanii sunt dispusi sa faca acest lucru", a precizat Bill Watkins, reprezentant Centrul pentru Cercetari si prognoze economice.

In opinia acestuia, tarile care se confrunta cu criza datoriilor se vor lupta cu masurile de austeritate profunde impuse de catre autoritatile europene.

"Am vazut deja perturbari si tulburari sociale. Cred ca, in cele din urma, oamenii din Grecia, Spania, Italia vor cere guvernelor sa utilizeze toate instrumentele pe care alte tari le au la dispozitie, si care includ devalorizarea", spune Watkins.

Economistii se asteapta ca actuala criza a datoriilor europene sa se agraveze inainte ca liderii europeni sa ia o decizie.

In opinia acestora, impactul crizei europene va fi resimtita si de economia SUA.

Doua treimi din economistii intervievati spun ca default-ul Greciei va avea un impact semnificativ asupra SUA.

"Riscul de contagiune financiara de la criza datoriilor din Europa ar putea fi socul care va impoinge economia SUA in recesiuni", spun economistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#default grecia, #dezbinare zona euro, #euro, #iesire grecia zona euro, #zona euro , #stiri Impact