Activele fondurilor de pensii private obligatorii vor creste la 4,2 miliarde de euro, pana la finele anului

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 16:28
1673 citiri
Activele fondurilor de pensii private obligatorii vor creste la 4,2 miliarde de euro, pana la finele anului

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor incasa anul viitor contributii in suma de 870 milioane de euro si vor ajunge la active nete de 4,2 miliarde de euro, de la 2,96 miliarde de euro la 30 octombrie, estimeaza directorul general ING Pensii Private, Raluca Tintoiu.

"Din acesti bani, mai mult de 150 milioane de euro vor fi disponibili pentru investitii in actiuni listate pe piata de capital din Romania, in crestere cu 20% fata de 2013", a spus Tintoiu, la Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

La finele lunii septembrie, potrivit datelor prezentate de Tintoiu, aproape 95% din activele fondurilor de pensii erau plasate in Romania.

"In total, 310 milioane de euro sunt plasati in actiuni listate la bursa din Bucuresti. Doar in acest an fondurile de pensii au investit circa 125 milioane de euro pe BVB, reprezentand 7% din lichiditatea acesteia. Tot in acest an, aproape toti banii alocati cumpararilor de actiuni au intrat pe BVB. De asemenea, fondurile de pensii detin aproximativ 10% din titlurile de stat ale Romaniei denominate in lei si 5% din cele in euro:", a afirmat Tintoiu.

Ea a aratat ca fondurile de pensii private au un rol important in economia reala, prin cumpararea de obligatiunie si participarea la ofertele publice initiale.

"Fondurile de pensii private investesc pe termen lung si foarte lung, sunt investitori stabili, fara caracter speculativ, au volatilitate redusa si un profil de risc redus sau mediu. De asemenea, fondurile de pensii private sunt cei mai mari investitori institutionali locali si au un rol crucial in succesul listarilor, asa cum s-a intamplat in cazul listarilor Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz si Romgaz", a spus reprezentantul ING Pensii.

Ea a adaugat ca fondurile de pensii private sunt actionari "de calitate" in companiile listate si sunt parteneri pentru managementul acestora.

Cu active nete de 13,17 miliarde de lei la finele lunii octombrie, Pilonul II a fost lansat in mai 2008 si au inregistrat, in ultimii 5 ani, randamente medii anuale de 11,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri pensii private obligatorii, #active fonduri pensii private, #investitii piata capital , #Investitii