Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania, marea perdanta pe urma embargoului rusesc - Cat pierde UE

Germania, marea perdanta pe urma embargoului rusesc - Cat pierde UE


Uniunea Europeana (UE) ar putea pierde 6,7 miliarde de euro si peste 130.000 de locuri de munca, in urma interdictiilor la importurile de alimente din tarile UE impuse de catre Rusia, potrivit unei estimari a grupului bancar ING din Olanda, relateaza Bloomberg.

De asemenea, embargoul impus de Rusia nu ii va afecta doar pe exportatorii din UE, efectele masurii dispuse de Moscova urmand sa se extinda inclusiv pana la nivelul furnizorilor acestora.

UE a vandut catre Rusia fructe in valoare de 1,26 miliarde de euro si legume in valoare de 769 milioane de euro in 2013.

In aceste conditii, reducerea afacerilor cu Rusia reprezinta o pierdere de aproximativ 6% din productia totala a UE si de 0,04% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit analizei ING.

In ceea ce priveste statele UE, cele mai afectate de interdictiile impuse de catre guvernul de la Moscova ar fi Tarile Baltice. Astfel, Lituania ar putea inregistra o scadere a PIB-lui de 0,4%, Estonia de 0,35% si Letonia de 0,2%.

Germania ar pierde cei mai multi bani

Germania ar pierde cei mai multi bani, 1,3 miliarde de euro, in urma opririi exporturilor de alimente in Rusia. In acelasi timp, Polonia ar putea pierde pana la 23.000 de locuri de munca.

Pe de alta parte, inclusiv tariele din UE care nu exporta catre Rusia se vor confrunta cu efectele negative ale embargoului, dat fiind ca, pe fondul unui surplus al productiei, preturile la alimente vor scadea.

Rusia a interzis, la inceputul lunii august, importul de produse alimentare din tarile UE si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile economice impuse de catre acestea Moscovei pe fondul conflictului din Ucraina.

In 18 august, Comisia Europeana a decis sa deblocheze 125 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe producatorii de fructe si legume din UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1563 ori
Citeste mai multe despreuniune pierderi sanctiuni Rusia