A trecut Marea Britanie de recesiune?

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 14:57
1201 citiri
A trecut Marea Britanie de recesiune?

Rata somajului din Marea Britanie a crescut in mai la un nivel mai mic decat estimau analistii, ceea ce ar putea semnala o posibila depasire a recesiunii, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Numarul cererilor de ajutor de somaj a crescut in mai cu 39.300, la 1,54 milioane, reprezentand cel mai mic avans din luna iulie a anului trecut, a anuntat miercuri institutul de statistica din Londra.

Economistii prevedeau, in medie, 60.000 noi cereri de somaj, potrivit datelor Bloomberg.

In februarie, martie si aprilie, numarul de someri a crescut cu 232.000, la 2,26 milioane.

"Datele au fost, cu siguranta, mult mai bune", a declarat James Knightley, economist in cadrul ING Financial Markets. "Ritmul de comprimare economica incetineste.

Exista unele semnale de revenire economica", a adaugat acesta.

Cifrele sunt o incurajare pentru premierul Gordon Brown, dupa problemele politice intampinate in aceasta luna.

Semnalele de revenire economica in sectorul manufacturier si in cel al serviciilor au determinat unii economisti sa estimeze ca economia ar putea pierde mai putine locuri de munca decat se prevedea anterior.

Confederatia Industriei Britanice (CBI) estimeaza ca rata somajului va atinge punctul maxim in al doilea trimestru din 2010, la 3,03 milioane someri, echivalent cu 9,6%, in contextul in care estimarile din aprilie mizau pe 3,25 milioane someri.

In timp ce apar din ce in ce mai mult semnale de iesire din recesiune, guvernul britanic prevede ca economia se va comprima cu 3,5% in acest an, iar Fondul Monetar International (FMI) este chiar mai pesimist. CBI a prevazut in aceasta saptamana ca nu va exista crestere economica pana anul viitor.

Circa una din cinci persoane cu varste cuprinse intre 16 si 24 ani sunt somere, iar Brown a declarat saptamana trecuta ca guvernul se va concentra pe crearea de locuri de munca. 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie, #servicii, #somaj , #stiri ING