Bancile europene inca nu au scapat. Testul adevarat le asteapta

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 17:06
1764 citiri
Bancile europene inca nu au scapat. Testul adevarat le asteapta

Bancherii sustin de cateva saptamani ca dificultatile de finantare cu care se confrunta o serie de banci europene nu sunt foarte grave, asa cum au fost imediat dupa colapsul colosului american Lehman Brothers. Situatia de acum este foarte diferita fata de cea de atunci si nu la fel de amenintatoare, incat ne putem chiar "relaxa". Asa sa fie oare? 

Intr-o anumita masura, aceste estimari sunt justificate, conform Financial Times, care argumenteaza prin faptul ca au fost implementate noi cai de finantare bancare pe termen scurt si ca tendinta urmata de bancile centrale pare sa se indrepte tocmai in aceasta directie.

Chiar si Banca Centrala Europeana (BCE), cea mai "agresiva" dintre toate bancile centrale a lansat declaratii mult mai increzatoare decat in mod obsinuit. Mai ales in discursul presedintelui Trichet, de pe 29 august.

Revigorarea pietei reglementate pentru emitentii de obligatiuni, de la sfarsitul lunii trecute, este, de asemenea, incurajatoare. Banca italiana Unicredit a surprins pe toata lumea, prin emiterea unei transe de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, pe 10 ani, in data de 25 august.

Emisiunea a atras cumparatori diferiti si nu toate ofertele au fost facute din partea unor institutii nationale.

Cumparatorii italieni, care in trecut au absorbit fiecare certificat lansat de bancile de pe piata locala, au reprezentat, acum, doar 18% din comenzi, in timp ce investitorii nordici au luat 20%, iar cei germani peste 41%.

Acest acord a fost urmat de o emisiune lansata de ING, de cei de la Barclays, Swedbank, Erste Group, Banca Danske, si de Caisse Refinancement Habitat din Franta.

Peste 6 miliarde de euro au fost stranse de bancile europene pe 30 august si 12 miliarde au fost vandute in 10 tari diferite in saptamana cuprinsa intre 24 si 31 august.

In aceeasi perioada, bancile din Marea Britanie Barclays si RBS au scazut de la 260 de puncte, respectiv 350 de puncte, pana la 220 si 305 puncte.

Bancile italiene au inregistrat o modificare a punctajului de la 655 pana la 565, in cazul bancii Populare, in timp ce Unicredit a inregistrat o schimbare de la 380 de puncte pana la 335 de puncte.

Pe 24 august, in timp ce preturile la CDS doborau noi recorduri, actiunile RBS inchideau cu 9%, iar Barclays cu 3%.

Acest lucru parea sa indice faptul ca investitorii de pe piata de capital au inceput sa aiba mai multa incredere in banci, comparativ cu investitorii de credit.

Dar acest lucru nu este in totalitate adevarat, puncteaza publicatia amintita.

Analistii de credit atribuie aceste ajustari de pret unor ratiuni tehnice, spre deosebire de motivele invocate de

investitorii de capital. unul dintre analistii citati de Financial Times se intreaba ce folos are o crestere de 20%, daca stocul de actiuni a scazut cu 70 sau 80%?

"Renasterea" pietei de obligatiuni este departe de a fi un raspuns la dificultatile de pe piata financiara. potrivit unui raport intocmit de specialisti Moody's, bancile din zona euro trebuie sa refinanteze aproximativ 1 trilion de dolari, pana in 2012.

Mai mult decat atat, cele mai slabe banci trebuie sa plateasca pentru a avea obligatiunile garantate, in ciuda ratingului de credit stabil, de care aceste instrumente financiare se bucura.

In Londra, un analist de credit bancar a avertizat: "Exista o multime de lichiditate in jur, dar nu intotdeauna are pretul corect".

Fondul Monetar International nu este convins de faptul ca bancile sunt intr-o forma buna. In ultima zi a lunii august, in presa a circulat evalurea premilinara a "stricaciunilor" aduse soldului bancar de criza datoriilor suverane.

Fondul a analizat valoarea de piata a obligatiunilor emise de Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia, Spania si Belgia si a calculat ca, daca sunt marcate in piata, aceste active ar reduce capitalurile proprii ale bancilor europene la 200 de miliarde de euro. In consecinta, si capitalul comun global s-ar reduce cu aproximativ 10%. Cel putin.

Ministrul de finante spaniol, Elena Salgado, a calificat raportul FMI drept "tendentios". De asemenea, instrumentele si metodele folosite de FOnd pentru a stabili valoarea de piata a titlurilor au fost multa vreme ridiculizate.

Pe de alta parte, FMI este convins ca are dreptate, indiferent de punctul de vedere al autoritatilor de reglementare din zona euro.

Weekendul bun, pentru banci ar putea fi doar o aparenta. Adevaratul test al institutiilor bancare inca nu a venit, iar specialistii sustin ca acesta ar putea avea loc dupa sarbatoarea Zilei Muncii, din Statele Unite.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#banci, #banci europene, #obligatiuni, #test , #stiri ING