"Banii de la FMI vin, cel mai devreme, in februarie sau in martie"

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 00:37
1432 citiri
"Banii de la FMI vin, cel mai devreme, in februarie sau in martie"

Analistii Raiffeisen Bank considera ca urmatoarele transe de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) ar putea ajunge in Romania cel mai devreme in a doua jumatate din februarie sau in martie, potrivit unui raport publicat marti de banca.

"Incertitudinea politica de durata a crescut sansele unei intarzieri in primirea transelor de la FMI si CE. Pe masura ce timpul trece, devine tot mai evident ca urmatorii bani de la FMI si CE ar urma sa vina, cel mai devreme, in a doua jumatate a lunii februarie sau in martie", au precizat analistii Raiffeisen, care se asteapta ca nevoile de finantare ale guvernului sa ramana ridicate la inceputul lui 2010.

In schimb, premierul in exercitiu Emil Boc declara luni ca sunt sanse mari ca Romania sa primeasca cea de-a treia transa de la FMI in luna ianuarie, sau chiar transele trei si patru, dupa ce o echipa in format restrans a FMI a sosit luni in Romania pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor pe tema bugetului de stat pe 2010 si pentru a pregati o misiune completa de evaluare a Fondului, care ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea Guvernului.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat duminica pentru NewsIn ca executivul incearca sa convinga FMI, in cadrul vizitei care va avea loc la Bucuresti, sa acorde Romaniei cea de-a treia transa in luna ianuarie "pe baza indeplinirii criteriilor convenite in acord".

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice, institutia asteptand formarea unui nou Guvern la Bucuresti pentru a trimite o noua misiune, care sa decida acordarea celei de-a treia transe, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Pe 19 noiembrie, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria declara ca, "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", este posibil ca transele a III-a si a IV-a sa fie livrate impreuna in luna martie.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.

Pe 11 decembrie, analistii ING anuntau ca se asteapta, conform scenariului de baza, ca urmatoarea transa din imprumutul extern al Romaniei de la Fondul Monetar International (FMI) sa ajunga in martie 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#ing, #bani, #fmi, #imprumut , #stiri ING