Ce se va intampla cand vor iesi la pensie "decreteii"

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:09
1615 citiri
Ce se va intampla cand vor iesi la pensie "decreteii"

Cei 1,7 milioane de romani care au varste cuprinse intre 39 si 44 de ani sunt cei care tin pe umeri economia, reprezentand o treime din numarul total de salariati. Ei sunt aflati in pozitii-cheie, conduc companii si au demarat afaceri pe cont propriu si multi dintre ei castiga cu mult peste medie.

In ipoteza in care legea pensiilor va fi promulgata in varianta actuala, varsta de pensionare ar urma sa fie de 65 de ani, ceea ce inseamna ca cei care au in prezent intre 39 si 44 de ani ar urma sa se pensioneze intre 2030 si 2036.

Cea mai importanta lovitura o va primi sistemul public de pensii, in conditiile in care vor fi tot mai putini salariati care sa sustina bugetul asigurarilor sociale de stat, pe fondul scaderii natalitatii.

"Este o problema importanta nu doar pentru sistemul de pensii, ci si pentru cel de sanatate", apreciaza Belciu, de la A.T. Kearney.

Anul trecut incasarile din contributii de asigurari au fost de 47,8 mld. lei, adica 9,5% din PIB, iar cheltuielile cu asistenta sociala au ajuns la aproape 64 mld. lei, respectiv 12,7% din PIB.

"Se va produce un dezechilibru major (in momentul iesirii la pensie a "decreteilor" - n. red.). Trendurile care se observa de cativa ani in economie - imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii, scaderea populatiei active - vor fi dintr-odata exacerbate.

Ce resimtim esalonat timp de 30 de ani se va intampla concentrat, intr-un interval de 5 ani", spune sociologul Silviu Matei.

Cheltuielile anuale cu pensiile au ajuns sa aiba o pondere de 8% din PIB la nivelul anului trecut, cel mai ridicat nivel al ultimilor 15 ani.

Cum va afecta iesirea la pensie a "decreteilor" un sistem care da semne de oboseala de cativa ani?

"Este evident ca pensionarea unui numar mare de angajati in aceeasi perioada va pune o presiune si mai mare pe un sistem public de pensii si asa in suferinta", apreciaza Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

Ea apreciaza ca pentru a atenua efectele pe care le va resimti sistemul public de pensii este necesar ca cei care se afla in pozitia de a decide sa sustina sistemul privat de pensii, inca de pe acum, pentru a evita riscul ca, la un moment dat, acesta sa nu mai faca fata necesitatilor.

"Este extrem de important ca sistemul privat sa continue nu doar sa fie alimentat cu contributii conform calendarului initial, ci sa ne gandim si la o eventuala crestere a contributiilor cu peste 6%", spune sefa ING Asigurari. 

#pensie, # companii, # salariati, # contributii, # asigurari , #stiri ING