Compania petroliera BP a inregistrat o crestere a castigurilor

Marti, 29 Iulie 2008, ora 12:47
1360 citiri
Compania petroliera BP a inregistrat o crestere a castigurilor

BP, a doua companie europeana producatoare de petrol, a raportat o crestere a castigurilor de 28% in al doilea trimestru, peste asteptari, pe fondul pretului ridicat al petrolului si al gazelor naturale, se arata intr-un comunicat al companiei.

BP a inregistrat un profit net de 9,47 miliarde dolari (49,8 centi/actiune), in crestere fata de profitul net de 7,38 miliarde dolari (38,18 centi/actiune) raportat in aceeasi perioada a anului trecut.


Principala sursa a profitului a fost productia de petrol, informeaza Reuters. Pretul mediu al petrolului a fost de 120 dolari/baril in al doilea trimestru, aproape dublu fata de perioada similara a anului 2007, cu un record absolut de 147 dolari/baril atins pe 11 iulie.


Productia de petrol a companiei a fost constanta fata de anul trecut, la o capacitate zilnica de 3,83 milioane barili.


Reprezentantii BP au declarat ca rezultatele financiare au fost influentate pozitiv de rata scazuta a impozitarii, datorita scutirilor de taxe si impozite pentru profiturile companiei mixte ruso-britanice TNK-BP. Compania britanica este implicata intr-un lung conflict cu partenerii rusi pentru obtinerea controlului majoritar al companiei.


Valoarea actiunilor a fost afectata de situatia tensionata din Rusia, iar vanzarea participatiei in cadrul companiei mixte TNK-BP ar putea fi preferabila pentru compania britanica, a declarat analistul  ING Edinburgh, Jason Kenney, citat de Reuters.


Rafinariile BP au inregistrat insa o scadere a profitului, pana la 539 milioane dolari, in comparatie cu un profit de 2,7 miliarde dolari raportat in perioada similara a anului 2007. Majoritatea rafinariilor companiei functioneaza in Statele Unite, unde cantitatea de petrol rafinata s-a redus la jumatate in acest an.