Companiile romanesti fug in Bulgaria din cauza taxelor

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 17:40
1433 citiri
Companiile romanesti fug in Bulgaria din cauza taxelor

Masurile dure de austeritate, pentru respectarea acordului de finantare cu institutiile financiare internationale, au determinat mii de firme din Romania sa se transfere in Bulgaria, unde taxele mai mici si reglementarile stabile ofera un mediu de afaceri mai prietenos, comenteaza Reuters, citat de Mediafax.

In Bulgaria, impozitul pe profit este de numai 10%, comparativ cu 16% in Romania, iar taxa pe valoarea adaugata (TVA) este mai mica, dupa ce Guvernul roman a majorat TVA de la 19% la 24%.

Autoritatile din Bulgaria au redus si birocratia, iar capitalul initial pentru infiintarea unei firme este de numai doua leva (1 euro), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 de leva (2.500 euro) si 200 de lei in Romania.

De asemenea, timpul necesar infiintarii unei firme in Bulgaria este de numai o saptamana, jumatate fata de cel din Romania. Oamenii de afaceri romani sustin ca viteza cu care sunt operate modificarile prevazute in acordul cu FMI si incertitudinile legate de viitoarele masuri de austeritate i-au incurajat sa isi transfere sediile.

Autoritatile din Bulgaria nu au publicat date precise, dar potrivit presei locale pana la 2.500 de companii romanesti s-au stabilit deja in aceasta tara, iar alte doua se inregistreaza zilnic in Ruse.

"Legislatia romaneasca si fiscalitatea se schimba de la o zi la alta.

Cum pot avea vreo garantie, sau certitudine, daca infiintez acolo o companie?

As putea chiar maine sa ma trezesc cu un impozit de 40%", a declarat Bogdan Popescu din Bucuresti, in varsta de 23 de ani, care vrea sa infiinteze o televiziune online si sa o inregistreze in Bulgaria.

Desi singura legatura rutiera dintre cele doua tari, pe o distanta de 470 de kilometri, este un pod peste Dunare, companiile pot avea sediul central in Bulgaria si sa desfasoare activitatile in Romania, noteaza Reuters.

Ambele tari trec printr-o recesiune profunda dupa criza din 2008, dar Romania trebuie sa aplice reduceri dureroase ale cheltuielilor si majorari de impozite, in timp ce Bulgaria, care a avut anterior excedente bugetare mari, isi permite sa mentina taxele scazute.

Tranzitia la economia de piata a fost sustinuta de investitii straine masive in tari precum Polonia, Ungaria si Cehia, care au fost urmate in Uniunea Europeana de Romania si Bulgaria, in 2007.

Impozitele din Romania si Bulgaria se afla la un nivel scazut, comparativ multe alte state, ca si costul fortei de munca, dar infrastructura continua sa fie neatractiva pentru afaceri.

Bulgaria este cel mai sarac stat din UE, iar contributiile pentru asigurari sociale sunt cu doua treimi mai scazute.

Taxa pe valoarea adaugata, de 20%, este in prezent mai mica decat in Romania 'Daca Grecia si Romania trebuie sa combata criza prin majorari de impozite, ar fi mai bine pentru Bulgaria sa nu ia o astfel de masura in acelasi timp", a declarat Georgi Angelov, analist la Institutul pentru o Societate deschisa din Sofia.

Companiile care s-au transferat in Bulgaria sunt reticente sa vorbeasca despre acest fapt, pentru a nu atrage atentia autoritatilor fiscale din Romania, sustin juristii.

"Exista un interes sporit din partea companiilor romanesti in legatura cu costurile stabilirii afacerilor in Bulgaria", a declarat Desislava Grozeva, expert in marketing la camera de comert romano-bulgara, cu sediul in Ruse.

Ea a adaugat ca majorarea TVA influenteaza decizia romanilor de a-si inregistra afacerile in Bulgaria.

Parlamentarul Varujan Pambuccian a declarat ca trebuie redusa birocratia pentru a facilita activitatea companiilor, iar impozitele nu trebuie sa fie semnificativ mai mari dect in tarile vecine.

"Este mai mult o problema de imagine.

Companiile nu vin sa investeasca in Romania, care are nevoie acum de investitii', a aratat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economist sef la ING Bank.

Impactul plecarii companiilor in Bulgaria este foarte mic, in privinta veniturilor pierdute, circa 0,1%-0,2%, poate 0,3% din PIB, a adaugat el.

Avocatul Denislav Marinov din Ruse a declarat ca in prezent ajuta la inregistrarea a patru companii romanesti pe luna, dublu fata de perioada anterioara majorarii TVA in Romania.

Majoritatea clientilor provin din comertul en-gros, retail, sectorul materialelor de constructii, transporturi si agricultura. 

#austeritate, #bulgaria, #firme, #masuri, #romania , #stiri ING