Criza politica ne-ar putea "costa" marirea deficitului pana la 8,5-9%

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 22:27
1374 citiri
Criza politica ne-ar putea "costa" marirea deficitului pana la 8,5-9%

ING si-a revizuit prognoza de deficit bugetar pe 2009 la 8,5-9% din produsul intern brut (PIB),de la estimarea anerioara de 7,7% din PIB,in conditiile in care analistii estimeaza un control mai slab din partea guvernului pe fondul actualei crizei politice, arata ultimul raport publicat vineri de ING, informeaza NewsIn.

"Data fiind recesiunea care afecteaza Romania si posibilitatea ca guvernul sa exercite un control mai slab in conditiile actuale, prognoza anterioara de 7,7% din PIB pare optimista, insa un deficit de 8,5%-9% din PIB ar fi in concordanta cu evolutiile politice actuale", sustin analistii ING.

Raportul arata ca o asemenea situatie ar putea avea un impact negativ puternic asupra pietelor financiare si a economiei reale, deoarece ar necesita masuri mai dure decat cele convenite cu Fondul Monetar International (FMI). De asemenea, ar putea prelungi recesiunea intr-un moment in care lucrurile pareau sa mearga intr-o directie buna, se mai arata in raport.

Reprezentantul FMI in Romania a declarat ca acordul cu Fondul trebuie mentinut, in conditiile in care a fost incheiat cu autoritatile romane, nu cu un partid politic anumit. Cu toate acestea, e posibil ca guvernul sa nu poata atinge obiectivele convenite, se mai arata in raportul ING.

"Estimam riscuri mari privind tintele stabilite pentru sfarsitul acestui an, care vor fi probabil evaluate in februarie 2010, in cadrul celei de-a patra misiuni a FMI (tintele de la finalul lunii septembrie ar trebui sa fie ok). Credem ca FMI ar putea solicita guvernului, la a patra evaluare, sa adopte masuri mai aspre, dat fiind ca e probabil ca dezechilibrele macroeconomice sa fie mai mari, iar, asa cum s-a vazut pana acum, abordarea relaxata a FMI fata de autoritatile romane s-a dovedit a fi daunatoare", sustin analistii ING.

In plus, pana in februarie 2010 ar putea deveni clar ca economia romaneasca ar putea sa scada cu mai putin de 8% in 2009, caz in care FMI nu ar mai putea gasi motive sa aprobe un deficit bugetar mai mare in 2009.

Cu toate acestea, cea de-a treia misiune FMI de evaluare - care ar trebui sa inceapta la finalul lui octombrie si inceputul lui noiembrie - ar putea cere autoritatilor sa ia masuri suplimentare inainte de eliberarea celei de-a treia transe spre sfarsitul lui decembrie.

"Ar fi greu de crezut ca tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB (stabilita pentru finalul acestui an n.r.) poate fi atinsa, in conditiile in care, potrivit evolutiilor de pana acum - cu exceptia crizei politice actuale - deficitul bugetar din septembrie este de aproape 5,4% din PIB", se mai arata in raport.

ING subliniaza ca, in octombrie, ar trebui sa inceapa si o misiune de evaluare derulata de Comisia Europeana, al carei obiectiv este sa verifice progresele facute de autoritatile romane si sa ceara implementarea unor masuri - inainte de 10 ianuarie 2010 - astfel incat deficitul bugetar sa scada sub 3% din PIB pana la sfarsitului lui 2011. ING prognozeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 4,2% din PIB in 2011.

Analistii unor agentii de rating au precizat ca iau in considerare diminuarea ratingului Romaniei numai daca guvernul va esua sa aplice programul asumat cu FMI si CE (S&P) sau daca programul va fi amanat (Moody's). Raportul ING evidentiaza ca riscurile ca o asemenea situatie sa devina realitate au crescut.

"In ce priveste alegerile prezidentiale, am spus deja ca este probabil sa se formeze un nou guvern, indiferent cine va fi ales presedinte. Intr-un asemenea caz, am putea vedea nesiguranta si presiune pe termen scurt pe moneda locala", au mai spus analistii ING, care au adaugat ca volatilitatea pe pietele financiare ar putea creste in ultima parte a anului si in primul trimestru din 2010.

"De asemenea, cresterea economica din 2010 ar putea fi mai mica decat am prevazut (+1,6%)", se mai arata in raport.

#criza politica, #ing.deficit, #bugetar, #pib, #criza, #guvern, #boc , #stiri ING