Dobanda ceruta de banci statului roman a scazut la sub 9%

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 09:46
1440 citiri
Dobanda ceruta de banci statului roman a scazut la sub 9%

Bancile sunt dispuse acum sa crediteze statul roman in lei la dobanzi substantial mai mici decat anul trecut, respectiv in loc sa ceara peste 14% pe an, ca in ianuarie 2009, acum se multumesc si cu mai putin de 9%. 

In bani, asta inseamna ca in loc sa plateasca 140 de milioane de lei la fiecare miliard de lei luat credit, statul plateste acum cu peste 50 de milioane mai putin.

Economistii sustin ca statul are acum dobanzi mai bune si pentru ca BNR a redus dobanda de politica monetara la 7,5% la inceputul anului, permitand astfel bancherilor sa se imprumute mai ieftin in lei de la banca centrala.

Motivul pentru care bancherii au acceptat o dobanda mult mai mica decat la finele anului trecut, respectiv 8,86% fata de 10%, este ca piata este "inundata" cu lei, ceea ce inseamna ca bancile sunt nevoite sa dea credite cat mai mari si cat mai repede pentru a putea obtine profit. "Exista o cerere foarte mare atat de la bancile locale, cat si de la straini. Piata este inundata cu lei, astfel ca cea mai buna optiune a investitorilor este plasamentul la stat, unde poti sa obtii un randament bun", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, citat de Mediafax. 

 

#lei, # dobanzi, # imprumut, # stat , #stiri ING