Euro si-a pierdut atractivitatea pentru tarile din Europa Centrala si de Est

Marti, 25 Mai 2010, ora 16:01
1566 citiri
Euro si-a pierdut atractivitatea pentru tarile din Europa Centrala si de Est

Euro si-a pierdut atractivitatea pentru statele din Europa Centrala si de Est (ECE) cu monede cotate liber, deoarece costurile de finantare ale acestora au scazut sub cele ale unor tari din zona euro, ca urmare a crizei din Grecia, potrivit unei analize a grupului olandez ING, citate de Bloomberg, informeaza Mediafax.

"Problemele din Grecia au distrus drumul fara eforturi catre euro al statelor din Europa Centrala cu monede cotate liber", a afirmat intr-un raport Charles Robertson, economist-sef pentru piete emergente la ING Londra.

Tari precum Cehia pot imprumuta la costuri mai mici decat Irlanda sau Spania, in timp ce Ungaria are costuri mai scazute decat Grecia, a scris Robertson.

Aceasta situatie ar putea reduce disponibilitatea de a adopta masurile de austeritate fiscala necesare pentru adoptarea euro, in timp ce Uniunea Europeana ar putea inaspri cerintele de aderare la spatiul monetar.

Fara un obiectiv de trecere la euro, "guvernele ar putea fi tentate sa foloseasca politici de devalorizare a monedelor pentru a sustine cresterea economica si crearea de locuri de munca, mai ales daca Europa stagneaza", considera analistul ING.

"Riscul unor politici neortodoxe ale guvernelor a crescut de la foarte scazut la scazut", a adaugat el.

ING ramane increzator in evolutia zlotului pe termen lung si "posibil" si in cursul coroanei cehe, insa este mai putin sigur in privinta leului si forintului, se arata in raport.

"Intre 1995-2010, progresul catre zona euro a garantat dobanzi mici. A rezultat astfel o crestere economica sustinuta de avansul datoriei de consum si investitii, dar si costuri mai mici de finantare pentru guverne, asa ca toata lumea a facut multi bani", considera Robertson.

Romania are ca obiectiv aderarea la zona euro in anul 2015. 

#aderare, #euro, #grecia, #monede, #probleme , #stiri ING