Finantele au obtinut 1,2 miliarde de euro din piata

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 17:57
1263 citiri
Finantele au obtinut 1,2 miliarde de euro din piata

Ministerul Finantelor (MFP) s-a imprumutat cu 1,2 miliarde de euro din piata, la un randament mediu de 4,9%, in cadrul unei emisiuni de titluri in euro suprasubscrisa de trei ori, si cu un randament majorat la 4,9%, au declarat pentru NewsIn dealeri din piata, relateaza NewsIn.

MFP a vandut miercuri certificate de trezorerie denominate in euro cu scadenta la un an in valoare de 1,2 miliarde de euro pe piata interna, cu 800 de milioane de euro mai mult decat nivelul anuntat initial al emisiunii, de 400 milioane euro.

Randament mediu a fost de 4,9%, cu 0,65% peste nivelul oferit de MFP, de 4,25%, spun dealerii.

"Ratele de dobanda la euro ajustate cu prima de risc pentru Romania indica un nivel al randamentelor de aproximativ 4,4%.

MF a anuntat initial ca aceste instrumente vor fi obligatiuni cu cupon de 5%, dupa care acestea au fost modificate in certificate cu discont.

Credem ca MF va reusi sa atraga suma intentionata platind un randament la mijlocul intervalului definit de nivelele de mai sus, dar acest lucru va contribui doar marginal la majorarea fondurilor atrase de administratorii datoriei publice", sustin analistii ING Bank Romania, intr-un raport publicat anterior, miercuri.

De la inceputul lunii iunie, MFP a atras doar 2,4 miliarde lei din cele 9,5 miliarde lei anuntate initial si, in conditiile in care analistii ING estimasera ca potentialul de crestere a ratelor de dobanda pare limitat, s-a dovedit ca acestea au inregistrat chiar o scadere.

"Atat ratele de dobanda pe termen scurt, cat si cele pentru scadenta de 3 luni au pierdut aproximativ 25 puncte de baza, fiind tranzactionate la 6%, respectiv 6,1%.

Este posibil ca ratele de dobanda sa scada in continuare deoarece MF urmeaza sa atraga valuta de pe piata ce va fi probabil convertita in moneda nationala la BNR.

Conditiile de lichiditate s-ar putea imbunatati daca BNR nu va interveni pe piata valutara vanzand euro.

Ne indoim ca asemenea operatiuni (care sprijina leul si diminueaza rezervele valutare) ar putea avea loc atat timp cat sentimentul global nu se deterioreaza", mai spun analistii ING.

Sumele atrase in urma licitatiei de miercuri vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente, a anutat anterior MFP. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#finante, # euro, # piata , #stiri ING