Fondurile de pe pilonul II si-au sporit activele cu 7,5% in februarie

Luni, 08 Martie 2010, ora 17:04
947 citiri
Fondurile de pe pilonul II si-au sporit activele cu 7,5% in februarie

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 2,73 miliarde lei (663,6 milioane euro) la sfarsitul lui februarie, in crestere cu 7,5% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele 10 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui februarie, 4.971.803 de participanti la pilonul II inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), cu 35.281 mai multi decat in luna anterioara.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (39,5%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 1,077 miliarde lei la finalul lui februarie.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii
, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.

Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

#fonduri, #private, #pensii, #pilon, #II , #stiri ING