Garantarea unui randament minim egal cu inflatia va injumatati pensia obligatorie

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 14:36
1021 citiri
Garantarea unui randament minim egal cu inflatia va injumatati pensia obligatorie

Introducerea unei garantii minime pentru fondurile de pensii obligatorii care sa fie cel putin egala cu inflatia reduce pensia cu circa 50%, ca efect al schimbarii politicii investitionale si sporirii comisioanelor in sistem, a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu. "Schimbarea structurii investitionale si orientarea investitiilor catre instrumente cu venit fix conduce la o diminuare a pensiilor cu 30%, la care se adauga o scadere cu inca 15-20%, pe fondul majorarii comisioanelor", a spus Radu Vasilescu, care a adaugat ca acestea sunt rezultatele unui sudiu realizat de o firma de consultanta din Marea Britanie.


Vasilescu a explicat ca, in conditiile introducerii unei astfel de garantii, niciun administrator nu va risca contributiile acumulate investind in piata de capital.


"Prin urmare, jucatorii de pe aceasta piata vor plasa contributiile in instrumente cu venit fix", a aratat oficialul ING, care a mentionat ca in prezent randamentele la titlurile de stat si la depozitele bancare sunt sub rata inflatiei.


Radu Vasilescu a mentionat ca orice garantie financiara presupune costuri suplimentare, care atrag de altfel necesitatea unei majorari corespunzatoare a comisioanelor, astfel incat administratorul sa poata acoperi costurile acestor garantii.


"Conform analizelor noastre, orice majorare a comisioanelor in acest sistem de pensii va duce la o scadere a pensiei intre 15 si 20%", a explicat Vasilescu.


Totodata, seful ING Fond de Pensii a declarat ca pe piata pensiilor obligatorii din Romania se practica cele mai mici comisioanele de administrare din Europa, in conditiile in care la acestea se adauga si alte cheltuieli pe care trebuie sa le suporte administratorii, precum cele de tranzactionare si de depozitare.


Vasilescu a mai spus ca, potrivit studiilor, investitiile in actiuni sunt mai bune decat cele in titluri de stat pe termen lung, intrucat pe termen scurt sunt volatile, nu insa si pe termen lung.