Guvernul olandez investeste in ING 10 miliarde euro

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 09:31
1242 citiri
Guvernul olandez investeste in ING 10 miliarde euro

ING Groep NV, cel mai mare grup financiar olandez, va primi 10 miliarde euro din partea guvernului olandez, dupa ce compania a anuntat anterior ca va afisa primele pierderi trimestriale de la infiintare, arata Bloomberg.

 

Grupul financiar va vinde guvernului actiuni preferentiale si va plati o dobanda anuala de 8,5%, conform unui anunt facut in aceasta seara de ministrul olandez al finantelor,  de catre presedintele bancii centrale a Olandei si de catre directorul executiv al ING , Michel Tilmant.

Tot astazi, Sunday Times anunta ca grupul financiar negociaza cu guvernul olandez acordarea unui ajutor de stat estimat la circa 9 miliarde euro. ING lucreaza in prezent la un plan de consolidare a capitalului sau, proiect despre care duminica s-ar putea afla mai multe informatii.


Reprezentantii ING au refuzat sa comenteze stirile publicate duminica, iar un purtator de cuvant al grupului financiar spusese, sambata, ca ING ia in considerare mai multe variante pentru consolidarea capitalului sau, printre care si cea a banilor de la guvern. Reprezentantii ministerului olandez de finante si cei ai bancii centrale au refuzat sa comenteze.


In contextul in care guvernele lumii au alocat miliarde intregi din fondurile statului pentru a contribui la stabilizarea bancilor locale, guvernul olandez a pus deoparte 20 miliarde euro, pe care sa ii acorde institutiilor financiare.


ING anuntase, vineri, ca ar putea afisa pierderi nete de aproape 500 milioane euro in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Daca se vor adeveri, acestea vor fi primele pierderi ale grupului, de la infiintarea sa in 1991. Stirea a depreciat actiunile ING pana la un nivel minim al ultimilor 13 ani. Daca ING va folosi programul guvernamental olandez, atunci va proceda asemanator cu unele banci britanice si suedeze concurente, care au cerut linii de finantare de urgenta de la guvernele lor.


Grupul olandez este prezent si pe piata din Romania, pe segmentele de asigurari, fonduri de pensii si bancar.