Immoeast a cumparat S-Park pentru 90 milioane euro

Joi, 01 Martie 2007, ora 12:30
1888 citiri

Fondul austriac de investitii Immoeast a achizitionat parcul de afaceri S-Park, dezvoltat in apropiere de Piata Presei de catre Primavera Development, intr-o tranzactie de aproximativ 90 milioane euro, una dintre cele mai importante de pe piata locala, relateaza Ziarul Financiar in editia de joi.

Actionarii Primavera Development sunt oamenii de afaceri Daniel Adrian Tanasoiu, Emil Tanasoiu si Valentin Bitoiu, actionari ai companiei ACMS, care s-a ocupat de constructia parcului de afaceri.

Reprezentantii Immoeast nu au putut fi contactati pentru comentarii pana la inchiderea editiei. Reprezentantii Primavera Development au admis ca se afla in negocieri pentru vanzarea imobilului, insa nu au dorit sa faca mai multe comentarii pe marginea subiectului. Tranzactia a fost realizata la un yield (randament al investitiei) in jurul valorii de 6,9%, au declarat pentru ZF surse de pe piata imobiliara.

Costurile totale de dezvoltare a proiectului au fost de aproximativ 60 de milioane de euro, valoare in care este inclusa achizitionarea terenului de 12.000 de metri patrati.

Immoeast s-a dovedit in ultimele luni cel mai activ investitor de pe piata locala, dupa ce a cumparat si Victoria Park pentru aproximativ 60 de milioane de euro, precum si firma romaneasca Logistic Contractor, prin intermediul careia va dezvolta un parc industrial, in urma unei investitii totale de 60 - 70 de milioane de euro.

S-Park este format din patru corpuri de cladire cu o suprafata inchiriabila de 30.800 de metri patrati, constructia centrului de afaceri fiind inceputa alaturi de divizia imobiliara a grupului financiar olandez ING, care ulterior a devenit consultant al proiectului.

Parcul de afaceri are un grad de ocupare de peste 50%, companiile responsabile de inchirierea spatiilor din S-Park fiind Eurisko si DTZ Echinox. Finalizarea proiectului este programata pentru semestrul doi al acestui an.

Principalul chirias al S-Park este ING, care a inchiriat 9.400 de metri patrati. Totodata, pe lista chiriasilor S-Park se mai regasesc operatorul de telefonie mobila Zapp (2.400 mp) si firma de avocatura CMS Cameron McKenna (2.100 mp). La sfarsitul anului trecut, Eurisko a anuntat doi noi chiriasi, si anume compania specializata in furnizarea de solutii software Wizrom (2.000 mp) si liderul pietei locale de bere, Brau Union (1.800 mp).

Cea mai mare achizitie realizata de Immoeast pe piata locala a fost cumpararea proiectului Polus Center Cluj, aflat in constructie, de la compania TriGranit Holding. Valoarea acestui contract, de tip forward purchase (plata se face pe masura ce constructia si inchirierile avanseaza), se ridica la 210 milioane de euro.

Potrivit raportului financiar prezentat la finele lunii octombrie 2006, Immoeast a achizitionat sau are in derulare in Romania 21 de proiecte imobiliare, a caror valoare este de aproape un miliard de euro. Fondul va derula in perioada 2008-2010, in Romania, proiecte care vor necesita investitii de aproape 300 de milioane de euro.

ACMS a fost infiintata in urma cu 14 ani, iar in 2005 a inregistrat o cifra de afaceri de 23,5 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Principalul actionar al companiei este Valentin Bitoiu, care detine 49,96% din actiuni, in timp ce Tanasoiu Daniel Adrian detine 25% din actiuni, iar Tanasoiu Emil 24,96%.

Fondurile de investitii austriece, alaturi de cele britanice, sunt cei mai activi investitori de pe piata locala, unde au achizitionat proiecte de peste 500 de milioane de euro.

Complexul S-Park este dezvoltat in apropierea Casei Presei Libere din Capitala.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)