Inflatia, deficitele fiscale si lipsa entuziasmului intarzie extinderea zonei euro

Marti, 17 Aprilie 2007, ora 00:14
1048 citiri

Presiunile inflationiste accentuate, deficitele bugetare si lipsa entuziasmului pentru reforme ar putea genera intarzieri ale intrarii unor tari in zona euro, arata, luni, un sondaj Reuters.

Sondajul facut pentru 38 de piete emergente intre 10 si 16 aprilie arata ca doar cinci dintre cele 11 tari care au intrat in Uniunea Europeana, dar care nu au adoptat inca moneda europeana, ar putea intra in zona euro pana la 1 ianuarie 2010.

"In tarile care s-au alaturat Uniunii Europene in mai 2004 lipseste entuziasmul pentru moneda unica europeana", a spus un strateg de la banca de investitii Bear Stearns, Timothy Ash, citat de Reuters.

Malta si Cipru par sa respecte orarul pentru adoptarea monedei europene, dar rezultatele sondajului arata ca data intrarii in zona euro a fost mult amanata pentru Letonia si, intr-o masura mai mica, pentru Romania si Lituania.

Lipsa de vointa politica privitoare la accelerarea reformelor necesare este o tema intalnita constant in aceste tari, iar dificultatile in ceea ce priveste controlul deficitului bugetar si al inflatiei accentueaza si mai mult nesiguranta cu privire la momentul intrarii in zona euro.

Dintre noii-veniti in Uniunea Europeana cu cele mai performante economii, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, analistii estimeaza ca doar Slovacia va adopta moneda unica in 2009. Doar 3 dintre cei 34 de respondenti au indicat ca nu cred ca Slovacia va adopta euro pana la acea data.

Rezultatele sondajului spun, la fel ca in noiembrie 2006, ca Republica Ceha si Polonia vor intra in zona euro in 2012, iar urmatoarea tara care va adopta moneda unica europeana va fi Ungaria, in 2014. "Cehia este aproape de intrunirea criteriilor de la Maastricht, dar situatia este diferita in Ungaria unde guvernul spune ca vrea sa intre in zona euro, iar apoi face tot posibilul ca sa nu indeplineasca criteriile", a spus unul dintre respondentii sondajului, Agata Urbanska, de la ING, citata de Reuters.

"Situatia Poloniei este asemanatoare celei din Cehia, in masura in care guvernul nu vrea sa se grabeasca si exista riscul mai multor amanari", a mai spus Urbanska.

Optimismul guvernelor din Estonia, Lituania si Letonia in ceea ce priveste orarul pentru adoptarea euro pare sa se fi diminuat, iar oficialii din aceste tari fie au renuntat la tinte, fie au prezentat altele mai realiste.

Analistii estimeaza ca intrarea in zona euro va fi intarziata cu un an pana in 2010 pentru Lituania, care nu a reusit sa indeplineasca criteriile legate de inflatie si nu a intrat in zona euro deodata cu Slovenia in ianuarie 2007. Si orarul pentru Estonia a fost decalate cu un an, in 2010, in ceea ce priveste Romania, analistii estimeaza ca se va alatura zonei euro in 2014.

Letonia, economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana si cu cea mai accentuata inflatie ar putea adopta euro in 2012, cu trei ani mai tarziu fata de estimarea din noiembrie 2006. Intarzierea acesta a fost generata in contextul ingrijorarilor privitoare la deprecierea monedei nationale si la interventia bancii centrale din Letonia pentru sustinerea monedei nationale.

Majoritatea analistilor care au raspuns la sondajul Reuters se asteapta ca Slovacia sa isi reevalueze, din nou, coroana slovaca in urmatoarele 12 luni, inainte de 2009, care este data estimata pentru intrarea acestei tari in zona euro, dar unii dintre analisti spun ca e posibil ca o reevaluare a forintului, a coroanei cehesti sau a zlotului sa fie foarte riscanta.

Ungaria, Cehia si Polonia trebuie sa intre in ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, unde vor sta doi ani, dar este probabil ca aceste state sa nu intre in zona euro in urmatorii trei ani.

E posibil ca si Bulgaria sa se alature ERM-2, deoarece statisticile medii arata ca leva ar putea sa intre in zona euro in 2008, dar Romania va face acest lucru mult dupa 2011.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)