Inflatia din Marea Britanie s-a accentuat peste asteptari in octombrie

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 15:55
1221 citiri
Inflatia din Marea Britanie s-a accentuat peste asteptari in octombrie

Inflatia din Marea Britanie s-a accelerat peste asteptarile economistilor in luna octombrie, avansand pentru prima oara in ultimele opt luni, in contextul in care costurile carburantilor si transportului aerian au crescut, relateaza Bloomberg. 

Preturile bunurilor de consum au crescut cu 1,5% in perioada octombrie 2008-octombrie 2009, fata de cresterea de 1,1% inregistrata in luna precedenta, a auntat biroul national de statistica din Londra.

Analistii estimau ca rata anuala a inflatiei se va situa la 1,4%, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Fata de luna septembrie, preturile au crescut cu 0,2%.

Andrew Sentance, oficial al bancii centrale, a declarat in cadrul unui interviu ca ar putea exista o anumita "volatilitate" a inflatiei, care ar putea sa depaseasca tinta de 2% pentru prima oara in ultimii doi ani.

El considera ca este prea devreme pentru a lua in calcul o inasprire a politicii monetare, dupa ce banca centrala si-a extins programul de cumparare de active la 200 miliarde lire sterline, pentru a combate fenomenul de deflatie.

"Aceasta este prima etapa dintr-o perioada de accelerari majore ale inflatiei, in urmatoarele luni.

Avand in vedere capacitatea excedentara a economiei, nu este nevoie prea curand de o inasprire a politicii monetare.

Inflatia va incetini, din nou, destul de rapid, catre finalul anului viitor", a declarat James Knightley, economist in cadrul ING Financial Markets.

Boardul bancii centrale, Bank of England, a decis in aceasta luna sa-si extinda programul de cumparare de active la 200 miliarde lire, mentinand totodata dobanda cheie la un nivel minim record de 0,5%, pentru a sustine revenirea economiei. 

#inflatie, # marea, # britanie , #stiri ING