ING a redus estimarea privind inflatia pana la 4,7%

Marti, 12 Iulie 2011, ora 14:54
1263 citiri
ING a redus estimarea privind inflatia pana la 4,7%

ING a redus puternic estimarea privind inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 6,1% la 4,7%, dupa nivelul neasteptat de scazut al indicatorului in iunie, dar si in urma deciziei ANRE de a mentine preturile la gaze pentru consumatorii casnici si datorita unui an agricol mai bun.

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, pentru prima data in ultimii doi ani. Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Pe langa inflatia mai ridicata in iunie, ING anticipa si o crestere de 10% a preturilor reglementate la gaze in cursul acestui an, care s-ar fi tradus intr-un plus de 0,4 puncte procentuale la inflatia de la finele lui 2011.

Totodata, analistii bancii prevedeau preturi mai mari in zona alimentelor, prognoza contrazisa de anul agricol bun, care i-a determinat sa-si reduca pentru a doua oara in acest an estimarile privind preturile alimentelor.

Noua prognoza de 4,7% include impactul estimat al eliminarii subventiilor pentru incalzire in toamna acestui an.

Daca subventiile nu vor fi eliminate, inflatia ar putea fi de 4,2% la sfarsitul anului, noteaza ING.

Pentru luna iulie, ING anticipeaza ca inflatia va cobori la 5,2%, dupa eliminarea efectului majorarii TVA in aceeasi luna a anului trecut. Fata de iunie, preturile se vor mentine stabile.

Datorita productiei agricole "foarte bune", in special pentru legume, dar si ca urmare a efectelor de baza, ING anticipeaza ca inflatia va cobori la un minim de 3,3% in martie 2012 inainte de a urca din nou pentru a incheia anul viitor la 4,8%.

Romania a inregistrat cea mai redusa rata a inflatiei in martie 2007, de 3,7%, datorita unui an agricol bun in 2006 si aprecierii leului fata de euro.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#ing inflatie, #rata inflatie, #analisti, #inflatie , #stiri ING