ING: Ajustarea salariilor va accelera spre finalul lui 2009

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 13:32
1419 citiri
ING: Ajustarea salariilor va accelera spre finalul lui 2009

Ajustarea salariilor, atat in sectorul public, cat si in cel privat, a fost pana in prezent prea lenta si s-ar putea accelera spre finalul anului, considera analistii de la ING, care anticipeaza rate de crestere negative ale salariilor la nivelul economiei romanesti in ultimele 2 luni din 2009, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, potrivit ING, cresterea salariilor in iulie fata de luna precedenta, in ciuda cresterii somajului, ar putea avea ca explicatie faptul ca persoanele cu salarii sub medie reprezinta majoritatea celor care si-au pierdut slujba, in timp ce angajatii bine platiti au reusit sa-si pastreze locul de munca.

"Decelerarea ritmului anual de crestere a castigurilor salariale a fost mai blanda decat estimam, plasandu-se la 6,3% in iulie, comparativ cu 8,7% in luna precedenta si cu estimarea noastra de 4,9%. Cu toate acestea, salariile au crescut in iulie fata de iunie, ceea ce ar putea parea deconcertant avand in vedere cresterea ratei somajului si detensionarea pietei muncii. Este posibil ca persoanele cu salarii sub medie sa reprezinte majoritatea celor care si-au pierdut slujba, in timp ce angajatii bine platiti au reusit sa-si pastreze locul de munca", arata raportul ING Bank Romania.

Analistii de la ING mai noteaza ca "in mod surprinzator, cresterea lunara nu a fost alimentata de sectorul public, ci de cel privat".

"Companiile par sa fi reusit sa plateasca mai mult in iulie angajatilor, in ciuda deteriorarii in continuare a activitatii economice. Acest lucru sugereaza pierderi de competitivitate si probabil profituri mai mici. Noi consideram ca, deocamdata, ajustarea salariilor, atat in sectorul public, cat si in cel privat, este prea lenta si ar putea accelera spre finalul anului. De aceea, continuam sa anticipam rate de crestere negative ale salariilor la nivelul intregii economii in ultimele doua luni din 2009", se mai precizeaza in raportul bancii.

Pana in prezent, ajustarea salariilor a fost mai rapida in sectorul public decat in cel privat, in conditiile in care salariile bugetarilor au crescut, in ultimii ani, mai mult decat cele din mediul privat.

"In consecinta, ar fi nevoie de noi scaderi ale salariilor in sectorul public pentru ca acestea sa ajunga la nivelul celor din mediul privat", mai subliniaza economistii de la ING Bank.

Castigul salarial mediu net a crescut in iulie cu 0,8% (11 lei) fata de iunie, pana la 1.390 lei (330 euro), dupa ce, in iunie, castigul salarial mediu net crescuse cu 1,7% fata de luna mai.

Ritmul anual de crestere a castigurilor salariale a coborat la 6,3%, de la 8,3% in iunie, insa se mentine peste indicele anual al preturilor de consum, de 5,06% in iulie, ceea ce indica faptul ca angajatii din Romania nu au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ing, #salarii, #angajati, #analist, #bugetari , #stiri ING