ING Bank: Produsul intern brut al Romaniei va scadea cu 1,8% in 2011

Marti, 31 August 2010, ora 14:52
1254 citiri
ING Bank: Produsul intern brut al Romaniei va scadea cu 1,8% in 2011

Autoritatile romane ar putea fi fortate sa adopte noi masuri de austeritate anul viitor, iar acest lucru va duce la o noua contractie a economiei romanesti, afirma economistii de la ING Bank Romania, care estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 1,8% in 2011, potrivit The Money Channel, informeaza NewsIn.

Astfel, analistii bancii noteaza ca Fondul Monetar International (FMI) a lasat de inteles ca autoritatile romane vor fi nevoite sa ia noi masuri de austeritate si in 2011. Acestea ar putea fi majorari de taxe, introducerea de noi impozite, disponibilizari in mediul public si taxarea pensiilor, care vor duce, implicit, la o scadere a consumului intern, principalul motor al economiei Romaniei.

Totodata, estimarile ING Bank Romania arata ca masurile de austeritate adoptate recent de Guvernul Romaniei vor duce la o contractie economica de 2,8% in trimestrul al treilea din acest an fata de trimestrul precedent. Potrivit analistilor bancari, PIB-ul ar putea incepe sa creasca, in ritm trimestrial, abia din perioada iulie-septembrie 2011.

Pe de alta parte, economistii de la ING Bank Romania mai spun ca exporturile nu pot trage in sus economia Romaniei, astfel ca singura modalitate prin care Romania poate inregistra crestere economica pe termen scurt, dar si lung, este stimularea cererii interne.

Problema este insa, potrivit analistilor, ca atat consumul privat, cat si investitiile de capital fix se vor contracta in urmatorul an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ing pib contractie economica masuri austeritate , #stiri ING