ING: Criza politica mareste riscurile ca economia romaneasca sa se contracteze si in trimestrul IV

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:37
1053 citiri
ING: Criza politica mareste riscurile ca economia romaneasca sa se contracteze si in trimestrul IV

Criza politica creste riscurile ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei sa inregistreze si in trimestrul al patrulea o scadere fata de trimestrul anterior, estimeaza analistii grupului financiar ING, care estimau un usor avans al economiei romanesti, informeaza NewsIn.

"Chiar daca inca ne asteptam ca PIB-ul sa creasca in trimestrul IV din 2009 fata de trimestrul III, pe date ajustate sezonier, cu 0,5%, observam in prezent riscuri in crestere pentru o noua contractie a activitatii economice ca urmare a crizei politice", mentioneaza analistii ING.

"Riscul devine din ce in ce mai important, in conditiile in care sunt sanse reduse pentru o incheiere rapida a crizei politice. Aceasta inseamna ca scaderea PIB pentru intregul an 2009 ar putea fi mai mare decat 7,5%", cat estimeaza ING, se mai arata in raport.

Economia romaneasca s-a contractat cu 7,6% in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2008 si a inregistrat deja patru trimestre consecutive de scadere comparativ cu trimestrul anterior.

Economistii grupului olandez avertizeaza din nou ca acordul cu Fondul Monetar International (FMI) poate fi intarziat daca instabilitatea politica persista, iar Romania poate sa ramana in urma altor state din regiune in ceea ce priveste cresterea economica si evolutia monedei nationale. "Va creste, de asemenea, probabilitatea unei alte scaderi a ratingului", se mai spune in raport.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ing, # criza politica, # economie, # contractie, # fmi, # pib , #stiri ING