ING: cursul valutar ar putea trece de 4,3 lei/euro

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 16:05
1351 citiri
ING: cursul valutar ar putea trece de 4,3 lei/euro

Leul ar putea sa depaseasca nivelul de 4,3 lei per euro, intrucat s-a apropiat deja de acest nivel si este greu de prevazut care va fi dobanda de politica monetara, in urma deciziei Curtii Constitutionale de a nu permite reducerea pensiilor, a declarat, vineri, analistul ING, Vlad Muscalu, precizeaza NewsIn.

In lipsa masurilor de austeritate, este greu de prevazut care va fi decizia Bancii Nationale asupra dobanzii de politica monetara, a declarat Muscalu, pentru The Money Channel.

Previziunile analistilor ING, de reducere cu 0,25%, la 6,0%, a dobanzii-cheie, au fost date peste cap de decizia Curtii Constitutionale de a nu permite una din masurile principale de austeritate initiate de guvern: reducerea pensiilor cu 15 procente.

Astfel, mai degraba BNR va trebui sa mentina dobanda-cheie la nivelul curent de 6,25%, sau chiar sa o creasca.

BNR se va pronunta aspra noului nivel al dobanzii miercuri, 30 iunie.

"Noi estimasem recent o scadere a dobanzii de politica monetara de 25 de puncte de baza, insa asta pare problematica in urma acestor evenimente", a spus Muscalu.

"Nu cred ca se astepta multa lume la aceasta decizie, care parea putin probabila. Pe termen scurt nu creeaza decat o mare incertitudine", a spus Vlad Muscalu.

El sustine ca o eventuala majorare a dobanzii-cheie nu va conduce la o marire a dobanzilor variabile la creditele existente. In acelasi timp, BNR nu va interveni foarte mult asupra cursului de schimb.

"Noi nu credem ca va fi o perioada de interventii puternice pe piata valutara, si nu credem ca exista riscul cresterii dobanzilor variabile", a mai spus Muscalu.

In schimb, moneda nationala s-a putea deprecia pe termen scurt pana peste nivelul de 4,3 lei per euro.

"Suntem deja in ape pe care leul nu le-a mai navigat de mult timp...Este posibil sa depaseasca 4,3 lei per euro intrucat deja ne-am apropiat de acest nivel", a mai spus Muscalu.

El a atentionat asupra accentuarii sentimentului de aversiune la risc al investitorilor, si ca nu este exclus sa apara si niveluri de curs care nu pareau posibile anterior. Cu toate acestea, Muscalu sustine ca s-ar putea sa nu existe nici o depreciere puternica a cursului, intrucat aceasta ar pune presiune pe ratele de dobanda, si indirect, pe deficitul bugetar.

Presiunile pe termen foarte scurt vor fi mari, iar piata va fi tensionata, pe fondul incertitudinilor, sustine analistul.

"Acum suntem intr-o situatie descrisa deja de Fond, de deficit de 9% din PIB, care nu pare a fi corectata de vreuna din masuri", a mai spus Muscalu.

#ing, #curs, #valutar, #euro, #criza, #dobanda, #cheie , #stiri ING