ING despre deficitul bugetar: sansele de scadere la 4,4% din PIB, anul viitor, sunt mici

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 12:58
1067 citiri
ING despre deficitul bugetar: sansele de scadere la 4,4% din PIB, anul viitor, sunt mici

Bugetul pe 2011 are tinte "ambitioase", iar sansele Guvernului de scadea deficitul bugetar la 4,4% din PIB anul viitor sunt mici, din cauza unei reveniri economice mai slabe decat cea asteptata si o determinare mai redusa a autoritatilor pentru austeritate, deoarece 2012 este an electoral, transmite Mediafax.

Potrivit proiectului de buget pe 2011, obtinut saptamana trecuta de MEDIAFAX, Guvernul vrea sa ajusteze cheltuielile publice cu 2,2% din PIB si sa creasca veniturile cu 7% fata de nivelul din acest an, adica 0,3% din PIB.

"Se pune intrebarea in ce masura este necesara o politica fiscala atat de restrictiva avand in vedere costurile in termeni de crestere economica, in timp ce ratarea tintei de deficit ar afecta negativ credibilitatea", se arata intr-o analiza ING.

Pe de alta parte, atingerea tintei ar pozitiona Romania intr-o lumina favorabila fata de alte tari, ceea ce s-ar putea dovedi important pentru 2012 si ulterior, noteaza analistii.

ING estimeaza un deficit bugetar de 5% din PIB pentru anul viitor, pe baza unei cresteri economice mai slabe decat cea anticipata de FMI, de 1,5%, dar si pe fondul unei determinari mai reduse a autoritatilor pentru a atinge obiectivul de 4,4%, deoarece anul 2012 este unul electoral.

#buget, #deficit, #ing, #tinta , #stiri ING