ING estimeaza o inflatie de 5,7% la sfarsitul lui 2011

Vineri, 11 Martie 2011, ora 15:45
1252 citiri
ING estimeaza o inflatie de 5,7% la sfarsitul lui 2011

ING si-a revizuit tinta de inflatie de la 5% la 5,7% la sfarsitul lui 2011, dupa ce INS a anuntat joi o rata a inflatiei pentru februarie mai ridicata decat se asteptau analistii, luand in considerare si perspectiva proprie privind pretul petrolului, se arata intr-un raport al bancii.

"Dupa cifra surprinzator de ridicata a inflatiei publicata ieri (joi, n.r) si luand in considerare si perspectiva ING privind pretul petrolului am revizuit previziunile noastre privind inflatia. Ne asteptam acum ca rata inflatiei sa creasca pana la 8,4% in luna iunie si apoi sa scada pana la 6,2% in iulie.

In urma unor corectii pe parcursul celei de-a doua jumatati a anului, rata inflatiei la sfarsitul anului s-ar putea situa la 5,7% (prognoza anterioara era 5%)", se precizeaza in raport.

Revizuirea inflatiei este motivul si pentru schimbarea perspectivei ING privind rata de politica monetara. Analistii ING se asteapta ca majorari ale ratei de politica monetara sa aiba loc incepand cu primul trimestru din 2012.

"Motivul este legat de comportamentul tipic al BNR: reactioneaza adesea cu intarziere bazandu-se in special pe evolutiile din trecut. De asemenea, intarirea politicii monetare este dificila intr-o economie inca slabita.

Declaratiile viceguvernatorului Cristian Popa potrivit carora conditiile monetare par adecvate si o "corectie masiva" a inflatiei este asteptata din august sau septembrie indica faptul ca BNR va astepta cel putin cateva luni pentru a vedea daca rata inflatiei va scadea asa cum se asteapta.

Totusi, fiindca deciziile de politica monetara au impact intarziat, dar si cresterea inflatiei peste ce asteapta BNR ar putea conduce la majorarea ratei de dobanda cheie spre sfarsitul anului aceasta (septembrie sau noiembrie). Vedem rata cheie la sfarsitul anului 2012 la 7%", se spune in raport.

Totodata, ING si-a revizuit si previziunea privind cursul de schimb euro/leu de la 4,25 la 4,15 la sfarsitul T2 2011 si, de asemenea, nu exclude castiguri ale leului pana la 4,05 euro in urmatoarele 3-6 luni. Pentru fnalul anului, ING vede un curs de 4,20 lei pentru un euro.

#analisti, #inflatie, #ing, #rata inflatiei , #stiri ING