ING: industria, primul sector care ar putea iesi din criza

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 14:55
1062 citiri
ING: industria, primul sector care ar putea iesi din criza

Primul sector economic care va reveni pe crestere, in Romania, ar putea fi industria, insa o astfel de evolutie va fi, probabil, insuficienta pentru ca Produsul Intern Brut (PIB) sa se majoreze, potrivit unei analize a ING.

Productia industriala a scazut in luna iulie, ca serie bruta, cu 4,2% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, rata de contractie incetinind insa de la 4,5% in iunie, potrivit datelor prezentate marti de Institutul National de Statistica (INS).

"Imbunatatirea productiei este determinata de industria prelucratoare, in frunte cu sectorul auto si cel al rafinarii de produse petroliere", noteaza analistii ING.

Industria auto a fost sustinuta de programele de tipul "rabla" din mai multe state europene, iar incheierea schemei de subventionare a guvernamentala a achizitiei de autoturisme noi in Germania, cu casarea celor vechi, va avea un efect negativ si asupra principalului constructor roman de automobile, Dacia, anticipeaza banca.

Totusi, consecintele incheierii acestor programe ar putea fi compensate partial de faptul ca masinile fabricate de Dacia sunt semnificativ mai ieftine decat multe modele comparabile comercializate de concurenta, considera analistii.

Pe de alta parte, imbunatatirea recenta a conditiilor economice pentru unele state, partenere comercial ale Romaniei, ar putea conduce la o ameliorare generala a conditiilor din industrie, care ar compensa, la nivel macroeconomic, scaderea contributiei din partea sectorului auto, potrivit raportului ING.

ING anticipeaza o scadere economica de 7,5% in Romania in acest an, urmata de o crestere de 1,6% anul viitor, respectiv 0,9% in 2011. In ceea ce priveste productia industriala, ING estimeaza o contractie de 7,2% in 2009, cu un avans de 4,7% in 2010, urmat de o noua evolutie pozitiva, de 4,1%, in 2011.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#ING, #industire, #criza, #economie, #pib , #stiri ING