ING: Inflatie mai scazuta si un leu mai tare in 2007

Miercuri, 11 Iulie 2007, ora 11:22
977 citiri

ING Bank Romania si-a modificat previziunile cu privire la evolutia economiei romanesti in 2007. Astfel, potrivit unui raport al bancii, anul acesta inflatia va fi sub previziunile initiale, leul se va intari peste asteptari si Banca Centrala va mentine constanta dobanda sa de poitica monetara la o rata anuala de 7 la suta.

Analistii ING Bank Romania au revizuit in urcare prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2008, de la 5,7 la suta la 6,3 la suta, ca urmare a accelerarii procesului de convergenta si imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

ING mentine insa estimarea privind cresterea economica din acest an, de 6,5%, in ciuda riscului mare a unui an agricol slab din cauza secetei, ca urmare a avansului puternic al cererii de pe piata interna.

"Perspectivele Romaniei de crestere economica pe termen scurt au coborat, insa este probabil sa ne surprinda si sa depaseasca previziunile in urmatorii doi ani. Acest lucru se datoreaza in parte cererii interne puternice, atat din partea sectorului privat, cat si al celui public", se arata in raportul ING Bank, publicat miercuri.

Cat mai dureaza acest ritm de crestere economica?

Cresterea economica a fost "impresionanta" in Romania in ultimii sapte ani, iar efectele cele mai vizibile ale acesteia sunt majorarea salariilor, scaderea somajului, temperarea inflatiei si adancirea deficitului de cont curent, spun analistii ING. "Dupa o asemenea performanta, intrebarea inevitabila care ne vine in minte este: cat vom mai putea continua in acest ritm? Este o intrebare legitima, pentru ca 'pietele emergente' sunt cunoscute ca fiind piete volatile, iar perioada actuala de stabilitate a acestora reprezinta oarecum o surpriza placuta", se arata in raport.

Analistii ING Bank mentioneaza ca particularitatea Romaniei a fost faptul ca reformele economice realizate in perioada 2000 - 2005 au fost insotite de reducerea deficitelor fiscale, ceea ce nu reprezinta o caracteristica a tarilor "emergente".

"Din pacate, aceasta atitudine reformatoare pare sa fi disparut din momentul in care Romania a devenit tara membra a Uniunii Europene. Suntem de fapt ingrijorati ca incetinirea reformei va frana actuala crestere economica impresionanta, iar in acest moment asistam la un nivel maxim atins de economia romanesca pentru urmatoarea perioada", se mentioneaza in raportul ING Bank.

Deficitul de cont curent va continua sa creasca

Totusi, analistii ING considera ca economia romaneasca se supraincalzeste, lucru dovedit de adancirea deficitului de cont curent la 11,6 la suta din Produsul Intern Brut la finalul primului trimestru al acestui an, precum si de excesul cererii interne si de cresterea presiunilor inflationiste.

"Luand in calcul aceasta imagine a economiei, nu ne asteptam la o reducere a poverii deficitului de cont curent. Estimam chiar o adancire a dezechilibrului extern si am urcat prognoza de deficit de cont curent la 13,8 la suta din PIB la finalul anului 2007 si la 13,9 la suta din PIB la sfarsitul lui 2009", se spune in raport.

Cresterea economica a incetinit la 6 la suta in primul trimestru al anului, ca urmare a incasarilor mai slabe din taxa pe valoarea adaugata. "Aceasta problema a fost rezolvata in aprilie si ar trebui sa se vada intr-o crestere economica mai mare in al doilea trimestru", se arata in raport.

Totusi, pe termen lung, actualul ritm de crestere economica este considerat de analistii ING ca fiind nesustenabil, insa unele surprize pozitive ar putea veni dinspre investitiile straine directe in productia de tehnologie mai inalta, chiar daca limitate de o piata a muncii restrictiva, precum si din partea sectorului agricol, care este insa unul volatil.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)