ING: Leul ar putea atinge un record minim anul acesta

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 12:42
1230 citiri
ING: Leul ar putea atinge un record minim anul acesta

ING estimeaza ca leul ar putea atinge minimul record de 4,40 lei/euro pana la sfarsitul anului, pe fondul persistentei problemelor datoriilor suverane din zona euro si din perspectiva privind un dolar SUA mai apreciat, se arata intr-un raport al ING Bank.

"Ne-am ajustat usor in crestere prognozele pentru perechea euro/leu avand in vedere persistenta problemelor datoriilor suverane din zona euro si perspectiva ING privind un dolar SUA mai apreciat. Ne asteptam acum ca leul sa atinga minimul record de 4,40/euro pana la sfarsitul anului", se precizeaza in raportul bancii.

Potrivit analistilor ING Bank, moneda nationala a continuat sa se dovedeasca rezistenta in fata presiunilor de depreciere ce s-au materializat in pierderi semnificative in cazul monedelor regionale.

De asemenea, in raport se mentioneaza ca leul a deschis ziua intr-o nota negativa, evoluand cu o tendinta de depreciere si deoarece atentia ar putea ramane asupra Europei "nu ne asteptam ca prognoza pozitiva a ING privind indicele de incredere al consumatorilor in economia SUA sa aibe un impact vizibil asupra monedei locale".

Totodata, analistii ING Bank mentioneaza ca au avertizat ca datele privind conditiile de lichiditate nu par sa sprijine tendinta descendenta recenta a ratelor de dobanda pe termen scurt si ca riscurile privind o miscare ascendenta au crescut.

"Ultimele zile au aratat semne clare ca banca centrala a intervenit in piata valutara si acestea ar afecta conditiile de lichiditate in continuare. Probabil pe fondul acestor evolutii, randamentele implicite ale swap-urilor valutare au inregistrat cresteri pana la 4,7% de la 4% si presiunea ascendenta s-a extins asupra ratelor de dobanda cu scadente mai lungi. Ratele la o luna au castigat 25 puncte de baza pana la 4,3% si cele la trei luni au fost cotate la 4,7%, nivel cu 10 pb mai ridicat. Ratele la un an s-au tranzactionat la un nivel marginal mai ridicat de 4,65%", se mai spune in raport.

Guvernatorul a declarat miercuri ca BNR se uita mai putin la cursul de schimb decat se crede.

"Trebuie sa scoatem aceasta obsesie ca ne uitam numai la cursul de schimb. Realitatea este ca la cursul de schimb incepem sa ne uitam mai putin, ca nu avem incotro. Dar ne uitam la alte lucruri care ar putea sa fie chiar mai pacatoase decat o miscare de 2-3 procente a cursului de schimb", a declarat Isarescu.

#ING Bank moneda nationala, #analisti leu record minim , #stiri ING