ING pariaza pe o crestere economica peste asteptari in T3

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 16:20
1410 citiri
ING pariaza pe o crestere economica peste asteptari in T3

Consumul, salariile, piata auto, productia industriala, traficul pe marile aeroporturi din tara - toate au fost pe crestere in iulie fata de aceeasi perioada din 2010, semn ca si cele mai lovite sectoare au puterea sa-si revina, precizeaza Mediafax.

Economistul-sef al ING Bank Nicolaie Chidesciuc, care este unul dintre cei mai mari pesimisti, a spus la ZF TV ca el crede ca vom avea o crestere economica de 0,7% fata de trimestrul al doilea.

BRD are o prognoza de 0,3%.

Chidesciuc sustine ca agricultura va aduce plusul cel mai important, dar din spate va fi sustinuta de industrie, dar si de usoara revenire din comert si servicii. Chiar daca Europa merge pe nisipuri miscatoare, rezultatele macro nu sunt rele, spune el.

"Din acest 0,7% cred ca agricultura va avea o evolutie pozitiva de 0,3-0,4%", a mentionat el.

Chiar daca rezultatele trimestriale nu sunt spectaculoase, asa cum erau in anii de boom, de aproape un an economia marcheaza cresteri, trend sustinut de industrie, exporturi si in ultimele doua trimestre de agricultura. 

Chidesciuc spune ca si industria, care in ultimele luni a incetinit ritmul de crestere din cauza turbulentelor din Europa, va aduce un plus in trimestrul trei.

O explicatie ar fi ca Germania a crescut neasteptat in iulie, surprinzand analistii, iar acest lucru s-a vazut si in Romania avand in vedere ca industria si exporturile noastre sunt extrem de corelate cu piata germana.

Economistul-sef al ING se asteapta ca si comertul si serviciile sa aiba rezultate pozitive, avand in vedere ca se observa o usoara imbunatatire in aceste domenii.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul trei din 2008, odata cu izbucnirea crizei economice mondiale, iar de la finalul trimestrului trei 2010 a inceput sa recupereze usor.

In trimestrul patru 2010, economia a avut un plus de 0,1%, in trimestrul intai 2011 a avut 0,5% (initial Institutul de Statistica a raportat 0,7%, dar la revizuirea datelor noua cifra este de 0,5%), iar in trimestrul doi 2011 a avut un plus de 0,2%.

Fata de perioada similara a anului trecut, cresterea economica trimestriala se situeaza intre 1,4-1,7%.

Chidesciuc se asteapta ca trimestrul trei 2011 versus trimestrul trei 2010 sa aiba o crestere de 1,6-1,7%.

De la inceputul anului intreaga Europa este macinata de problemele Greciei si Portugaliei, care au fost salvate pe moment de la faliment, si de intrebarile legate de tarile cu datorii mari, respectiv Italia, Spania sau Belgia. Din acest motiv si pe fondul parerilor diferite la nivelul liderilor politici economia europeana a avut de suferit, iar previziunile de crestere au fost taiate de la luna la luna.

Chidesciuc spune ca in ciuda a ceea ce se prezinta, indicatorii zonei euro, cel putin pentru moment, nu arata rau. Exista crestere, iar Germania continua sa sustina batranul continent.

In trimestrul patru economistul-sef al ING se asteapta la o incetinire a ritmului de crestere spre 0,3-0,4%, comparativ cu trimestrul trei.

Autoritatile au prognozat pentru acest an o crestere economica de 1,5%, iar pentru anul viitor un plus de 3,5%. Uitandu-se peste ultimele date macroeconomice si peste previziunile pentru trimestrul trei si trimestrul patru, Chidesciuc crede ca economia romaneasca va inchide 2011 cu o crestere economica, de 1,5%.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#ing, #crestere economica, #consum, #salarii, #ing economie, #ing previziuni economice , #stiri ING