ING: Previzionam riscuri pentru un leu mai slab spre sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 13:25
1531 citiri
ING: Previzionam riscuri pentru un leu mai slab spre sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010

Efectele relaxarii politicii monetare in economie se vor manifesta anul viitor, in contextul scaderii dobanzilor din piata odata cu noi decizii de reducere a ratei cheie si a rezervelor minime obligatorii, dar leul se va deprecia la finele lui 2009 - inceputul lui 2010, potrivit unei analize ING.

"Odata cu noi relaxari ale politicii monetare, dobanzile din piata ar trebui sa scada, iar economia va resimti efecte pozitive in 2010. Costul acestor beneficii ar putea fi un leu mai slab, asteptat la sfarsitul acestui an si/sau incputul lui 2010", a aratat Nicolaie Alexandru, senior economist ING, intr-o analiza prezentata miercuri, relateaza Mediafax.

Banca Nationala (BNR) a redus, marti, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, rata rezervelor minime obligatorii in valuta cu cinci puncte procentuale, la 35% din pasivele bancilor, si rata rezervelor minime obligatorii la lei cu trei puncte procentuale, la 15% din pasive.

Potrivit ING, decizia BNR denota prudenta si atentie la rata inflatiei, iar o relaxare mai agresiva a politicii monetare ar fi atras riscuri in economie, legate de stabilitatea finaciara si stagflatie (presiuni inflationiste insotite de stagnarea activitatii economice).

Reducerea rezervelor minime in lei, necesara odata cu relaxarea reglementarii pentru valuta si in contextul scaderii Euribor, are potentialul de a stimula creditarea in moneda nationala fara a reduce atractivitatea leului pentru investitori, se arata in analiza ING.



Astfel, banca anticipeaza "presiuni descendente" asupra dobanzilor, care vor sprijini creditarea la finele acestui an si inceputul lui 2010.

Totodata, leul nu a fluctuat semnificativ dupa anuntarea deciziilor BNR, iar moneda va fi, in continuare, pe termen scurt, influentata de evenimentele din economia globala.

"Totusi, previzionam riscuri pentru un leu mai slab spre sfarsitul acestui an si/sau inceputul lui 2010", noteaza ING.

Pe de alta parte, decizia BNR de a stabili dobanda cheie in functie de ratele istorice ale inflatiei, si nu dupa propriile estimari privind evolutia acestui indicator, "nu caracterizeaza un organism a carui activitate se bazeaza pe o tinta de inflatie", considera analistii bancii.

ING arata, astfel, ca BNR manifesta "un grad ridicat de incertitudine" cu privire la propriile prognoze de inflatie.

Banca centrala tinteste, pentru sfarsitul acestui an, o rata anuala a inflatiei de 3,5% plus/minus un punct procentual.

#ING, #efecte, #relaxare, #politica, #monetara, #dobanzi, #rata, #rmo , #stiri ING