ING: Rata somajului din Romania va depasi 10% in 2010

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 09:34
1744 citiri
ING: Rata somajului din Romania va depasi 10% in 2010

Rata somajului din Romania ar putea creste la 8,5% in 2009, urmand sa depaseasca 10% in 2010, din cauza perspectivei economice sumbre de pe piata locala, potrivit unui raport publicat, marti, de grupul ING si citat de NewsIn.

Analistii ING sustin ca "nu ar trebui sa ne asteptam la o recuperare rapida a economiei in 2010" si adauga ca, in acest context, e de asteptat o scadere a cheltuielilor de consum ale populatiei, care va fi afectata si mai puternic de cresterea somajului.

"Presiunea asupra consumatorilor este in crestere si am putea vedea mai putine cheltuieli in urmatoarele luni. O asemenea evolutie nu este prea buna pentru sectorul bancar, deoarece acest fapt implica majorarea creditelor neperformante", sustine economistul Nicolaie Alexandru-Chidesciuc in raportul ING.

El se asteapta ca "varful" creditelor neperformante sa fie atins in 2010. Cat priveste cresterile salariale, ING estimeaza un avans anual al acestora de circa 6,5%, "care va implica o crestere reala negativa, daca tinem cont de previziunea noastra asupra inflatiei".

Rata somajului a urcat la 6% in iunie de la 5,8% in mai, la un nivel mult mai ridicat decat in iunie 2008, cand se situa la 3,7%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), rata somajului a fost de 6,9% in primul trimestru, fata de 6,3% in perioada similara din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#ING, #somaj, #rata, #Romania, #credite , #stiri ING