ING: ratele dobanzilor vor ramane la acelasi nivel

Joi, 22 Iulie 2010, ora 14:20
1180 citiri
ING: ratele dobanzilor vor ramane la acelasi nivel

Pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt au continuat se situeze la un nivel foarte scazut, sub rata dobanzii oferite de BNR la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an - un nivel neobisnuit de coborat, cu mult sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an, informeaza NewsIn.

"Ne asteptam ca ratele de dobanda sa ramana in jurul nivelelor curente pana la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor", au declarat analistii ING Bank Romania intr-un raport.

Astfel, in prima parte a zilei, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,05% pe an, fata de 1,97% pe an miercuri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat usor la 2,55% de la 2,47% in sedinta precedenta.

Analistii ING au mai precizat ca nu exclud ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa respinga toate ofertele bancilor care vor participa la licitatia de joi pentru obligatiuni la 7 ani, (re-deschiderea benchmark-ului pe 10 ani), in valoare de 400 milioane lei.

"Luand in considerare alocarile marginale de la ultimele licitatii si nivelul randamentelor auto-impus la 7% ne indoim ca MF ar putea atrage o suma semnificativa.

Randamentele pe piata secundara se situeaza la 7,2%, dar din cauza lichiditatii scazute o suma importanta ar putea genera o crestere rapida a randamentelor.

Asadar, administratorii datoriei publice ar trebui sa plateasca un randament mai mare decat nivelul 'mitic' de 7% daca vor sa atraga lichiditate. Respingerea tuturor ofertelor este posibila", se arata in raportul ING.

#ing, #rate, #dobanzi, #bnr , #stiri ING