ING: Reducerea contributiei virate la pilonul II amplifica pierderile participantilor

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 16:19
1782 citiri
ING: Reducerea contributiei virate la pilonul II amplifica pierderile participantilor

Reducerea contributiei virate in sistemul de pensii private obligatorii (pilon II) amplifica pierderile participantilor prin inghetarea contributiei la nivelul de 2% in 2009 si nerespectarea majorarii la 3% in acest an, a declarat presedintele consiliului de administratie al ING Fond de Pensii, potrivit NewsIn.

"Diminuarea contributiei virate catre Pilonul II de pensii private ar reprezenta o noua lovitura data celor peste 5 milioane de participanti care au aderat la acest sistem cu speranta si asteptarea de a-si putea cladi un viitor mai sigur pentru perioada pensionarii. Salariatii din Romania au primit prin lege garantia dreptului de a directiona, asa cum cred de cuviinta, o parte a contributiilor pe care le realizeaza catre bugetul de asigurari sociale, iar modificarile luate acum in calcul afecteaza profund spiritul dreptului cu care au fost investiti", a mentionat presedintele consiliului de administratie al ING Fond de Pensii, Cornelia Coman, intr-un comunicat.

Reprezentantul ING Fond de Pensii sustine ca o astfel de decizie ar produce neajunsuri profunde unei intregi generatii, condamnate sa plateasca pretul unor greseli care nu ii apartin, si sa perpetueze dependenta nefasta de un sistem public de asigurari sociale care si-a dovedit deja ineficienta.

"O reducere a contributiei virate in sistemul privat de pensii in acest moment nu ar face decat sa amplifice pierderile induse participantilor prin inghetarea in 2009 a contributiei la nivelul de 2% si nerespectarea majorarii la 3% in 2010, lipsindu-i de dreptul de a beneficia de evolutiile existente in mediul privat investitional", a adaugat ea.

Coman a precizat ca instituirea pilonului II a fost menita sa ofere salariatilor romani o alternativa solida in fata incertitudinii dovedite a sistemului public, prin intermediul careia sa isi poata urmari cele mai bune interese.

Cornelia Coman sustine ca un astfel de demers amana rezolvarea problemelor din societatea romaneasca si este cu atat mai nedrept cu cat generatia tanara, care participa la pilonul II "a platit deja pretul lipsei de viziune economica in 2009 si 2010, preluand socurile unei reasezari brutale a economiei, al restructurarilor, somajului si dificultatilor financiare".

Inghetarea contributiei virate in Pilonul II ar genera, pe langa efectul nefast asupra sustenabilitatii intregului sistem de pensii, si o reducere cu pana la 30% a nivelului pensiei private viitoare, conform caculelor realizate de APAPR.

"Fata de un deficit estimat de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii in 2010, economiile realizate in 2010 prin vaduvirea pilonului II de contributiile stabilite prin lege ar asigura doar o acoperire cu doar 5%, conform calculelor APAPR", a mai spus Coman.

ING Fond de Pensii este lider pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II) din Romania.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.

Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa sisteze de la 1 iunie virarea a 2% din venitul brut al salariatilor catre sistemul de pensii private obligatori (pilon II), urmand sa se ajunga la un nivel al contributiei de doar 0,5% in acest an.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pilon fonduri pensii private reducere contributie pierderi , #stiri ING