ING Romania vrea profit cu 10% mai mare in 2009

Marti, 05 Mai 2009, ora 11:25
1253 citiri
ING Romania vrea profit cu 10% mai mare in 2009

 ING Bank Romania vrea sa isi sporeasca profitul brut cu cel mult 10% in 2009, de la 106 milioane lei anul trecut, si se asteapta la o crestere a activelor cu pana la 10% fata de finalul lui 2008, a spus, directorul general al bancii, Misu Negritoiu.

La finalul lui 2008, ING Bank Romania gestiona active de 11,09 miliarde lei, conform Newsin.

"Vrem o usoara crestere a veniturilor, dar nu ne intereseaza acest aspect in mod deosebit, ci mai mult evolutia de ansamblu. Vrem o administrare mai buna a activelor, in special prin analiza individuala a clientului, dar si inlocuirea unora dintre active", a mentionat Negritoiu.

El a precizat ca ING isi propune sa nu isi modifice semnificativ raportul dintre credite si depozite la sfarsitul acestui an, fata de cel din 2008.

De la inceputul acestui an, raportul dintre credite si depozite a urcat usor, la 95%, de la 93% la finalul lui 2008.

"In 2009, ne bazam pe consolidare si vrem sa pastram aproape la fel raportul dintre credite si depozite.

Limitam costul riscului si creditele neperformante si vrem sa reducem costurile, pentru a ne pastra in acelasi raport cost/beneficii", a spus Negritoiu.

El a precizat ca se asteapta la o crestere a provizioanelor constituite de banca, iar in cazul creditelor acordate companiilor, ING face o analiza de la caz la caz, pentru a evalua riscul aferent.

"Provizioanele pe care le facem in mod automat sunt in special cele pentru creditele de retail, iar cele prin analiza, subiective, au fost in general facute pentru clientii companii", a mentionat Negitoiu.

El a mai spus ca ING nu rescadenteaza imprumuturile, insa face unele ajustari, pentru a facilita plata creditului.

"Unele banci prefera sa rescadenteze imprumuturile, insa este mai greu pentru creditele de retail. Umblam mai degraba la volum si la colateral", a precizat Negritoiu.

ING Bank Romania are in prezent o expunere de 5-6% pe sectorul imobiliar si al constructiilor, cel din urma fiind reprezentat in portofoliul bancii de "companii mari, cu proiecte in infrastructura".

In 2009, Negritoiu se asteapta insa la o restrangere a activitatii in sectorul auto si al constructiilor si la cresteri in sectorul de telecomunicatii si in ce al industriei alimentare.

ING Bank nu va mai deschide alte unitati in 2009, insa nici nu va inchide din cele existente, spune directorul general al bancii.

In prezent, banca are 35 de sucursale pentru companii si 185 unitati ING Self'Bank, pentru persoane fizice.

"Ne-am oprit momentan in acest punct cu extinderea si vrem sa ne consolidam reteaua", a spus Negritoiu.

Totusi, banca va lansa unele produse noi in 2009, transferate de la banca-mama, a precizat el.

 Profitul la nivelul intregului sistem bancar "se poate cel putin injumatati in 2009", considera Negritoiu, care estimeaza insa ca activele bancilor vor creste anul acesta cu 5-10%.

De altfel, in ansamblu, sistemul bancar romanesc a trecut pe pierdere in primele luni din acest an.

La finalul lui aprilie, directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, preciza ca pierderea pe sistemul bancar a fost de aproximativ 50 milioane euro in primul trimestru.

Pe de alta parte, principalele transformari din sistemul bancar romanesc din 2009 vor avea legatura cu "o consolidare a principalelor banci si mai ales a retelei de sucursale si unitati".

"Prin consolidare inteleg un transfer de proprietate, dar nu o iesire a respectivelor banci. Este suficient sa existe 3-4 banci mari si restul sa fie banci mai mici", apreciaza directorul general al ING Bank.

Totodata, din punctul de vedere al retelei bancare, numarul de unitati din sistem a ajuns la un nivel optim, considera Negritoiu.

"Statistic, numarul de unitati/locuitor este bun, insa este o proasta distributie. Mediul rural nu ofera posibilitatea de extindere", a mai spus Negritoiu.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#active, #bancat, #credite, #de, #ing, #profit, #retail, #sector, #venituri , #stiri ING